09. decembar – Transplantacijski program srca postao prepoznatljiv u Evropi – Hrvatska

0
232

– Vjerovatnost da dobijete novo srce u Hrvatskoj dvostruko je veća nego u Njemačkoj. U Hrvatskoj se godišnje uspješno obavi između osam i devet transplantacija srca na milion stanovnika, što je dvostruko više nego u Njemačkoj, istakao je u KBC-u Zagreb gdje su uspješno izvedene i tri retransplantacije srca kardiokirurg dr Hrvoje Gašparović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljena nova dostignuća hrvatske transplantacijske medicine.

Transplantacija srca uvjerljivo je najbolji način liječenja uznapredovalog zastoja srčane funkcije, tvrdi dr Gašparović. Iznio je podatak da u svijetu više od dva miliona ljudi boluje od uznapredovalog srčanog zastoja, a samo 5500 transplantacija srca se obavi na godišnjem nivou.

– Mi smo u tome stvarno odlični, zahvaljujući kvalitetnom sistemu i velikom angažmanu svih učesnika. U KBC-u Zagreb dosad su obavljene i tri retransplantacije srca, kojima je bolesniku dva puta presađeno srce, što je rijetkost svugdje u svijetu – istakao je dr Gašparović.

Akademik Davor Miličić podsjetio je da transplantacijski program srca u KBC-u Zagreb datira od 1988., a u zadnjih desetak godina postao je prepoznatljiv u Evropi i šire.