Alergijska stanja i upotreba biljnih antihistaminika

0
2874

Nova istraživanja ukazuju na izuzetno jaku povezanost alergena i parazita. Paraziti, koji se nalaze u crijevima čovjeka, ispuštaju toksičan otpad koji narušava normalan rad imunog sistema i pokreće ciklus alergija. Dakle, zdrava mikroflora jača imuni sistem i podstiče njegov normalan rad. Zato se smatra da probiotici imaju izuzetno važnu ulogu u prevenciji i kao pomoć­no sredstvo u terapiji liječenja alergija. Oni, regulacijom crijevne mikroflore, znatno pridonose stabilnosti organizma povećavajući mu imunitet.

Na tržištu postoje mnogi antihistaminici sintetičkog porijekla. Međutim, dosta je i prirodnih, biljnih antihistaminika koji zavređuju posebnu pažnju. Jedna od biljaka za koju kažu da je imunološki džoker, jeste crni kim. Kim je samonikla biljka, mada nije rijetka pojava da je mnogi gaje u vrtovima. Prije svega, začinska biljka, a potom biljka sa širokim spektrom ljekovitih svojstava.

Crni kim prirodno raste u istočnim i toplim zemljama, naročito u Egiptu, Siriji i Indiji. Postoje zapisi u kojima se jasno može vidjeti da je veoma često korišćen u staroj egipatskoj medicini. Egipatski faraoni upotrebljavali su ga kao začin za jela i za liječenje mnogih bolesti, upala, alergija, poremećaja metabolizma, zastoja mokrenja, protiv depresije. Interesantan je podatak da je jedna flaša ulja crnog kima pronađena u grobnici faraona Tutankamona.

Istočni narodi su za crni kim govorili da liječi sve bolesti, osim smrti! Čak i Biblija spominje crni kim kao sastavni dio hljeba, koji ot­klanja nadutost, liječi bolesti pluća, stomaka i žuticu.

Kim jača želudac, podstiče varenje hrane, proizvodnju hormona, izbacivanje mokraće. Pozitivno djeluje na liječenje bo­lesti pluća, kožnih oboljenja, teškoća izazvanih astmom. Umiruje bronhije, alergijsku astmu, kašalj, ojačava imunitet, povećava proizvodnju antitijela. Sprečava pojavu raka, jer podstiče proizvod­nju odbrambenih ćelija, zdrave ćelije štiti od oštećenja, uništava ćelije tumora. Kod žena umiruje grčeve materice, olakšava menstruaciju, bolove prilikom porođaja i sam porođaj. Ženama za vrijeme dojenja obezbjeđuje mlijeko. Naročito dobre rezultate pokazuje kod liječenja djece oboljele od bronhitisa, astme, raznih alergija i atipičnog ekcema.

KORISNI SAVJETI:

Čaj od crnog kima protiv bronhitisa i kašlja

Jednu veliku kašiku crnog kima, jednu malu kašiku kami­lice i pola male kašike anisa, umiješati u jednu šolju tople vode. Os­taviti da odstoji 10 minuta, procijediti, zasladiti medom i piti neko­liko puta dnevno.

Sirup protiv astme

Jednu malu kašiku usitnjenog crnog kima, dva izdrobljena čena bijelog luka i dvije kašike meda, pomiješati. Svakoga jutra na prazan stomak uzeti po jednu malu kašiku sirupa u periodu od tri nedjelje.

Kim zavređuje posebnu pažnju kao prirodni antihistaminik. Njegova upotreba je preporučljiva kako u preveciji, tako i u terapiji alergijskih stanja.

U proljeću treba uživati. Opustiti se i doživjeti njegove najskrivenije čari. Da bi uživanje u ovom godišnjem dobu bilo potpuno, moramo na vrijeme preduprediti moguće alergijske reakcije koje se mogu javiti. Djelovati prvenstveno na prevenciju tokom cijele godine, a ako tu nismo bili dovoljno revnosni, onda uz adekvatnu antihistaminsku terapiju, korišćenjem pomoćnih sredstava u terapiji, jačanjem imunog sistema organizma i konzu­macijom dovoljnih količina antioksidativnih supstanci, kontrolisati alergijsko stanje i dozvoliti sebi doživljaj proljeća, do posljed­njeg daha.

 

Piše: mrph. Ivana Gojković