Goran Pejović Gula, pjevač i tekstopisac

0
1988

[heading]Najbolji način za opuštanje – OSMIJEH I MUZIKA[/heading]

gulaOsnivač, frontmen, tekstopisac, kompozitor i pjevač grupe „Katapult”, Goran Pejović Gula, već 25 godina je aktivan u pop-rok životu Crne Gore. Iz do sada objavljenih 6 muzičkih albuma, publici su dobro poznate kompozicije koje imaju status evergrina. Takve su: Kada ti jednom loše krene, Prolaze godine, Jelena, Jer u tvojim očima, Ulica starog pjesnika… Prvi album ovog barskog sastava, „Jesenji vetar”, objavljen je 1988. godine, a na domaćoj muzičkoj sceni trenutno je aktuelno „The best of” izdanje njegovih numera. Album obuhvata 2 CD-a, sa po 16 melodija za čiji je nastanak uglavnom odgovoran čovjek koji je mijenjao muziku u Crnoj Gori, kako to vole da kažu Gulini obožavaoci.

U svakom slučaju, recept je jednostavan – i kada vam ne krene loše, druženje sa ovom vrstom muzike obezbijediće vam dobar „energetski obrok”. Potrebno je samo uključiti se u ovaj dobro obojeni program.

Muzika koju stvarate ima dobar prijem kod publike. Kako biste u ovom trenutku opisali svoju muzičku misiju i višedecenijsko postojanje na pop nebu Crne Gore?

Mi pjevači postojimo zahvaljujući našoj publici. Opstanak na sceni više od 20 godina sve govori. Drago mi je što moje pjesme žive kroz sve generacije. Pogotovo je divno vidjeti mlade kako uživaju u mojim stihovima.

Rekao bih da je ljubav pokretač svega, a moje pjesme upravo to i opisuju i na taj način dolaze do srca moje publike.

Poznato je da muzika djeluje protivstresno. Da li je ona i kod Vas, u privatnom životu, sredstvo za kojim najprije posegnete u rješavanju neprijatnih situacija?

Muzika je moj život, svijet u kojem sam opušten. Slažem se da djeluje protivstresno. Najbolji način da Vas opusti kad imate probleme kako biste mirne glave donijeli racionalne i prave odluke. Pogotovo sviranje nekog instrumenta, u mom slučaju gitare.

 Šta smatrate zdravim načinom života?

Smatram da čovjek treba povrh svih obaveza koje ima da nađe vremena za sebe i radi ono šta ga čini srećnim. Svi smo mi različiti, ali treba uvesti neku fizičku aktivnost, pa makar to bila i šetnja. Korigovati ishranu, unositi vitamine i jesti laganiju hranu. Još ako uspijemo tokom dana da nekome izmamimo os­mijeh na licu, smatram da je dan uspješan.

 Budući da ste primorac, Baranin, možete se smatratipovlašćenim u odnosu na ostale u smislu da živite u za zdravlje poželjnom okruženju. Koje Vam prednosti mora najviše gode?

Kao primorac, Baranin, koristim priliku da koliko mogu vodim zdrav život. Ljeti volim da tokom dana idem na plažu i plivam. Uveče prošetam našim prostranim korzoom, sjednem u neki kafić pri obali i u dobrom društvu uživam u panorami i čistom vazduhu praćenom do­brom atmosferom i smijehom. Zimi obavezno šetam.

Vaša preporuka iz asortimana ljekovitog bilja bila bi maslina? Da li koristite blagodeti ove biljke?

Tačno, maslinovo ulje primjenjujem prilikom spremanja jela. Vjerujem da većina vaših čitalaca radi isto. A onima koji ne ko­riste, toplo bih preporučio.

 

Jedan kulinarski recept.

Jedan od najboljih crnogorskih kuvara Vasko Marićević Marićko naučio me je spremanju školjki mušula. 

Prvo oprati školjke, i to trljanjem jednu o drugu u vreći od krompira. Isprati ih nekoliko puta. U šerpu usuti čašicu maslinovog ulja, peršun, i isjeckan bijeli luk. Kad proključa, ubaciti školjke a na vrh staviti cio paradajz. Kad školjke počnu da se otvaraju, doliti času vode i gurnuti paradajz prema dnu. Dobro promiješati. Zatimi preliti sa 2 dl bijelog vina i kašikom vegete. Povremeno miješati i nakon 5 min izvaditi ih i jesti uz bijelo vino.

Omiljeni vid rekreacije? Volim da se bavim boksom. Dok udaram u boksersku vreću kao da pričam sa njom, neopisivi osjećaj. Osim toga dosta šetam.

 Šta smatrate idealno provedenim danom?  Dan je idealan ako uspijete nekoga da nasmijete i ako Vas neko uspije da nasmije.

Kakvi su Vaši dalji planovi na polju muzike?

Izašao je Best of „Katapulta”. Imali smo fenomenalan koncert u Baru i Kolašinu. Planiram odlazak za Beograd i da radim na nekim projektima, ali o tome drugom prilikom.

Šta biste poručili čitaocima ovog magazina?