HEPATOPROTEKTIVI U BOLESTIMA JETRE

0
1358

skup2U organizaciji njemačke kompanije Worwag pharma, u utorak 26. maja, u hotelu Podgorica, održan je stručni skup na temu: Uloga hepatoprotektiva u bolestima jetre.

Na stručnom skupu predavanja su održali doc. dr Brigita Smolović iz Kliničkog centra Crne Gore i prof. dr Dragomir Damjanov iz Kliničkog centra Vojvodine.

Dr Smolović je održala predavanje na temu: Dijagnostika i terapija hroničnih oboljenja jetre, u okviru koga je podsjetila da je jetra najveći organ za varenje čija težina iznosi 1400 do 1600 grama, što je 2,5% ukupne tjelesne težine, i da je jetra jedini organ u organizmu koji se može regenerisati.

Govoreći o funkcijama jetre, dr Smolović je istakla da su najvažnije funkcije: proizvodnja proteina, pohranjivanje ugljenih hidrata i vitamina, produkcija žuči i razgradnja različitih supstanci, prije svega ljekova i alkohola. „Hronični hepatitis C je najzastupljenija bolest jetre, zatim slijede nealkoholni steatohepatitis (NASH) i kriptogena ciroza. Masna jetra može biti alkoholom ili nealkoholom izazvano oštećenje. Masna degeneracije može biti manja od 50% i veća od 50% hepatocita sa mašću. Međutim, ako pored masti imamo inflamaciju, odnosno neki stepen fibroze, onda imamo kriterijum za NASH. Neadekvatno tretirni NASH prelazi u cirozu jetre,“ kazala je dr Smolović.

Dr Smolović je u svom predavanju istakla da su najčešći uzroci masne jetre povećan unos masti, povećan unos šečera, lipoliza i povećana sinteza masti u hepatocitima, odnosno redukcija u eliminaciji masti.

Kao drugi najčešći razlog nastanka masne jetre dr Smolović je izdvojila alkohol, koji je odgovoran za 3,8% globalne smrtnosti.

Govoreći o ostalim uzrocima oštećenja jetre, dr Smolović je navela endokrinološke bolesti, metaboličke bolesti, hronične bolesti, trudnoću i hronični hepatitis C.

„Ljekove kao uzročnike oštećenja jetre ne smijemo zaboraviti. Skoro svaki lijek u nekoj mjeri može da dovede do oštećenja jetre. Da bi otkrili uzrok masne jetre, prvo ćemo, kada imamo povećane transaminaze iskjučiti gojaznost, ljekove, alkohol i C virusnu infekciju. Nakon toga ispitujemo imunloške i metaboličke bolesti jetre, a potom radimo ultrazvuk. Međutim, ultrazvuk nam ne daje uzrok nastanka masne jetre, pa primjenjujemo „zlatni standard“ u dijagnostici masne jetre a to je biopsija,“ kazala je dr Smolović.

Promjene životnih navika (pravilna ishrana, fizička aktivnost, prestanak konzumiranja alkohola i uzimanja hepatotoksičnih lekova) dr Smolović je istakla kao najbolje za prevenciju masne jetre.

„Ono što nam je od velike pomoći u zaštiti jetre i prevenciji velikih oštećenja jetre , a sada se nalazi na našem tržištu je biljni hepatoprotektiv Lagosa® (silimarin). Mliječni čkalj ili silimarin, djelotvoran je u sprečavanju procesa koji dovode do oštećenja jetre. To je biljka koja djeluje antioksidativno, jer čisti slobodne radikale, oslobađa fiziološke mehanizme detoksikacije i ima deset puta veći oksidativni efekat od vitamina E. Silimarin stimuliše aktivnost RNK polimeraze, čime se stvara značajno više proteina unutar hepacita, što omogućava regeneraciju jetrine ćelije,“ zaključila je dr Smolović.

Gost iz Kliničkog centra Vojvodine, dr Damjanov održao je predavanje na temu: Uloga hepatoprotektiva u bolestima jetre. „Osim kauzalnih ljekova za bolesti jetre postoje anti-hepatotoksična sredstva, hepatotropna sredstva i hepatoprotektivna sredstva. Hepatoprotektivi su ljekovi ili dijetetski sumplementi koji se koriste kao dodatak liječenju toksičnih oštećenja jetre, akutnih i hroničnih virusnih hepatitisa i ciroza jetre. Kod androgenih oštećenja jetre, takođe sa uspjehom možemo primjeniti hepatoprotektive,“ rekao je dr Damjanov. Dr Damjanov je istakao da u svijetu postoje brojne biljke i tradicionalne formulacije koje se koriste za tretman oboljena jetre.

„Brojne su studije koje su dokazale izuzetno povoljna dejstva određenih biljaka na jetru.. Silybum marianum ili silimarin je najviše ispitivana biljka kroz brojne kliničke studije. Od IV vijeka prije nove ere poznato je da se sjeme silimarina koristi kao pomoć u terapiji brojnih oštećenja i oboljenja jetre. Standardizovani ekstrakt koji čini 70-80% silibina je u komercijalnoj proizvodnji i prodaji još od 1969. godine u brojnim zapadnim zemljama,“ kazao je prof. Damjanov.

„Silimarin je uključen u farmakopeje većine svjetskih zemalja. Silimarin pokazuje brojne povoljne efekte. On je odličan atioksidans, povećava enzimske i ne enzimske antioksidatvine sisteme odbrane ćelije, a ispoljava i membralno protektivno dejstvo, koje se zasniva na odličnoj antioksidativnoj aktivnosti. Silimarin posjeduje hepatoprotektivno i regenerativno dejstvo – pomaže u očuvanju normalne građe i funkcije jetre tako što eliminiše štetne materije iz organizma. Silimarin se dobro toleriše, neželjenih dejstava i kontraindikacija nema“ istakao je prof. Damjanov.

„Uspješno se primjenjuje kod alkoholne bolesti jetre, akutnog virusnog hepatitisa, ciroze uzrokovane hroničnim virusnim hepatitisom, ciroze uzrokovane nealkoholnim steatohepatitisom (masne jetre), autoimunog hepatitisa, primarne bilijarne ciroze, “ rekao je prof. Damjanov.