IVANA MILOJKO, mis Crne Gore

0
876


[heading]LJEPOTA ZRAČI IZNUTRA[/heading]

Odlukom trinaestočlanog žirija manifestacije Miss Crne Gore, koja je krajem januara održana u Bečićkom hotelu Medit­eran, kotorska gimnazijalka Ivana Milojko postala je vlasnica ove prestižne lente. Ne krijući veliku radost zbog ovakvog izbora, ova mlada Grbljanka obećala je da će se kao odgovorna osoba truditi da Crnu Goru predstavi u najboljem svijetlu. Nalazeći se na tom putu, ona poručuje i da ljepota može biti ono što zrači, svjetlost unutrašnjeg sklada i duhovnog mira. Upravo radeći na usavršavanju duhovnog i intelektualnog, kaže ona, postiže se ideal dobrog življenja.

Ivana je izvor svog duhovnog napajanja pronašla u poeziji. Već sada, kao maturantkinja, ona je vlasnica druge nagrade Limskih večeri poezije 2012, a s uzbuđenjem očekuje i objavljivanje svoje knjige poezije.

milojko

 Kakav je osjećaj nositi titulu najljepše žene u Crnoj Gori?

 Počastvovana sam zbog titule koju nosim, ne samo zbog toga što ona slavi crnogorsku ljepotu, već i čitav splet kvaliteta koji ženu čine izuzetnim bićem, poput intelekta, talenta i urođene prefmjenosti.

 Kakva su Vaša očekivanja u vezi sa dobjanjem ove titule?

 Dobijanje ove titule otvara mi mnoga vrata. Prije svega, sigurna sam da ću steći mnoga poznanstva i iskustva, upoznati različite kulture putujući, te da ću proširiti svoje vidike. Kruna mi omogućava i da svoju pjesničku zbirku, koja bi trebalo da bude objavljena početkom marta, predstavim široj publici i pokažem da je važno kako održavati crnogorsku tradiciju, tako i bogatiti njenu kulturu svojim djelima. Pored toga, željela bih se okušati u medijima…

 Jeste li se možda već prijavili za učešće na još nekom od drugih takmičenja ove vrste?

Ranije nisam imala priliku da se oprobam na takmičenju ove vrste.

 Čime se bavi aktuelna mis Crne Gore?

 Aktuelna mis Crne Gore odlična je učenica četvrtog razreda Kotorske gimnazije. Istančan senzibilitet i talenat koji u sebi nosi od djetinjstva učinili su da je pisanje kako njen odušak, tako i najvredniji način bitisanja. Za sada se opredijelila za pisanje poezije, međutim, nije isključeno da će se nekada javnosti pred­staviti i u domenu proze. Uzgred, odmalena se bavi manekenst-vom. Nastojanje roditelja da je na taj način oslobode stidljivosti preraslo je u ozbiljniji hobi, te je do sada sarađivala sa poznatijim domaćim i stranim kreatorima. To je za nju način da se, kako drugima, tako i sebi, predstavi u potpuno drugačijem svijetlu.

Koliko polažete na brigu o zdravlju? Šta Vam je u vezi sa tim najvažnije?

Zdravlje, poput mnogih mojih vršnjaka, ne shvatam preozbiljno sve dok ga ima. Ipak, pod nadzorom moje mame i uz njene savjete, naučila sam da se briga o zdravlju ne treba zapos­tavljati, jer čovjek može nadoknaditi sve sem toga. Za mene je najvažniji duhovni mir, jer stres je najbolji saveznik bolesti.

Šta za Vas znači pojam zdravog živjjenja?

 Živjeti zdravo za mene znači živjeti u skladu sa svojim tijelom i psihom, slušati svoj fiziološki kompas i crpiti unutrašnji mir iz svakodnevno proživljenih lijepih momenata sa dragim ljudima.

Kako se rekreirate?

 Najčešće se rekreiram u prirodi, šetajući psa ili vozeći rolere. Imam tu sreću da živim u Grblju, te često mogu boraviti u prirodi. To je, po meni, neophodno svakom čovjeku.

Budući da ste Kotoranka, preferirate mediteranski tip ishrane? Imate li neki poseban kulinarski recept za nas?

 Kao primorka, obožavam mediteransku kuhinju. Najviše volim rizoto sa morskim plodovima, koji, štaviše, nije nimalo komplikovan za spremanje.

Šta je najvažnije za tako privlačan fizički izgled?

 Za vitku građu moram se zahvaliti genetici. Međutim, najvažnije je biti umjeren u svemu, pa i u ishrani

Njegovanje fizičke ljepote zahtijeva poseban angažman? Kakav je slučaj kod vas?

Njegujem se koliko i svaka druga djevojka. Važno je brinuti se o sebi, jer na taj način radimo kako na svom izgledu, tako i na samopouzdanju.

Šta biste poručili vašim koleginicama manekenkama?

 Svojim koleginicama poručila bih da uživaju u svemu što manekenstvo nudi, ali i da ga posmatraju isključivo kao hobi i ne zapostavljaju obrazovanje zbog istog. Najvažnije je da se čovjek duhovno izgradi, jer to je jedino što ne prolazi.

Poruka čitaocima Medicala.

 Čitaocima Medicala poručila bih da srce nema ni bebinu kožu, ni staračke bore, da, bez obzira na godine, vole i budu humani, jer to je put za prevazilaženje svih životnih prepreka.