Nadmudrite stres

0
489

[heading]Poznati i zdravlje: MILORAD MIĆKO ŽIŽIĆ, bokser[/heading] Uživajte u životu, bavite se rekreativno sportom i naučite se da suzbijete uticaj stresa, osnovne su poruke koje smo dobili u intervjuu sa mladim nikšićkim bokserom Miloradom Mićkom Žižićem. Iako mu profesija nameće svakodnevne treninge i makar dvokratne dnevne izlete na 180 + otkucaja srca, on ipak nalazi mjesta i za ritualno ispijanje kafe, druženje i posvećenost porodici. Već u svojoj 26-oj godini, ovaj bokser je postao prvak Mediterana u WBC verziji i mladi prvak svijeta u IBF verziji. Za takav uspjeh ovaj mladić je posebno zahvalan svom uzoru – ocu Veselinu. Na putu ka zvijezdama velike nade polaže u disciplinovanost i naporan rad. Eto još jedne dobre poruke za uspjeh.

Može se reći da je Vaš izbor profesije veoma hrabar. Kako doživljavate svoje bavjenje sportom?

Boks je surov sport. Ja ga doživljavam kao svoj posao i jako puno volim to što radim. Uživam u svakom meču i svakom treningu.

Kada ste shvatili da će boks biti Vaš važan životni izbor?

Moj otac je bio bokser, tako da je to u mom životu prisutno od ranog djetinjstva… On je moj uzor i uvijek sam nekako htio da budem kao on… Želio sam da budem bokser i eto taj san mi se ostvario.

Kako su izgledali Vaši počeci bavljenja ovim sportom?

Kao klinac sam se oprobao u mnogim sportovima, me­đutim, najviše sam bio talentovan za boks. Počeo sam da treniram kada sam napunio 8 godina.

Kako Vaši najbliži reaguju na to što Vam bavljenje ovim sportom nameće?

Imam podršku porodice i to mi je jako bitno. Međutim, oni teško proživljavaju moje borbe i to je za njih veliki stres. Ipak, za porodicu se borim i oni znaju koliko volim ovaj sport, tako da me podržavaju u svemu i veliki su mi pokretač! Veliku ulogu u mojoj karijeri ima moja majka Mileva. Ona vodi računa o mojoj ishrani i svemu ostalom.

Šta je, po Vašem mišljenju, najvažnije za dobro zdravlje sportiste?

Mislim da je za zdravlje jednog sportiste najvažnija ishrana, kao i vođenje zdravog života. Ipak, treba znati da nijedan profesionalni sport nije zdrav, samim tim što po 2 puta dnevno trenirate i dižete puls iznad 180 otkucaja, a da ne pominjem povrede, primljene udarce itd.

U kom bi se smislu moglo raditi na usavršavanju uslova za bavljenje boksom u Crnoj Gori?

Prije svega, treba opremiti sale za boks, dovesti stručnjake i raspisati upis novih članova. Za sve to je potrebno ulaganje, a sa relativno malim sredstvima ovaj sport bi u Crnoj Gori mogao da se izdigne na najveći nivo, jer mislim da ovdje ima mnogo talenata koji bi mogli izrasti u vrhunske atlete…

Boks je divan sport i treba ga mladim ljudima prezentovati na najbolji mogući način, kako bi oni shvatili da to nije tuča već nadmudrivanje i, može se slobodno reći, najgrublji vid šaha.

Kada se ne bavite treninzima, vrijeme provodite…

Boks je sport kojim se ne „bavite”. Ovaj sport morate da živite ako mislite da ostanete na nogama. Tokom cijele godine treniram, a u slobodno vrijeme uživam sa porodicom i prijateljima. Takođe, obožavam moj Nikšić i, kada sam tu volim, da šetam i ispijam kafe sa prijateljima.

Šta smatrate zdravim stilom života?

Zdrav stil života je, definitivno, re­kreativno bavljenje sportom, zdrava ishrana, i nešto što je jako teško ostvariti u današnjem vremenu – a to je život bez stresa.

Šta smatrate idealno provedenim danom?

Obožavam jutro i ranoranilac sam. Kada se probudim, odmah idem na jutarnji trening, zatim tuširanje i, pod obavezno,  ispijanje kafe. Volim taj svoj ritual ispijanja kafe… Svakog dana se trudim da radim ono što volim i što me čini srećnim… Naravno, idealan dan sada ne mogu zamisliti ukoliko nekoliko časova ne provedem sa svojim sestrićem Ognjenom, sa kojim zaboravim sve probleme koje nam nameće život.

Postoji li titula koju biste posebno željeli da dobijete?

Naravno da postoji. To je titula prvaka svijeta, što je cilj svakog boksera. Ne želim da budem neskroman, ali mislim da uz naporan rad, disciplinu i ulaganje, mogu ostvariti taj cilj.

Bavite li se, možda, alternativno još nekim vrstama sporta? Imate li, možda, neki poseban hobi?

Nemam puno vremena za rekreativno bavljenje sportom, fokusiran sam samo na boks. Što se tiče hobija, bavim se crtanjem. Uživam u tome.

Šta biste poručili čitaocima ovog magazina?

Čitaocima bih preporučio da žive zdravo i da uživaju u svakom trenutku, da se trude živjeti bez stresa i klone se poroka.