Nagrada za kvalitet cijelog zdravstvenog sistema

0
549

Akreditovan Centar za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja Podgorica radi po najvišim standardima laboratorijske prakse i zahtjevima korisnika, a crnogorske zdravstvene ustanove prepoznaju značaj postupka akreditacije, svjesne da ih pacijenti na taj način doživljavaju kao bolje, pouzdanije i profesionalnije pružaoce usluga – saopšteno je na pres konferenciji, povodom akreditovanja Centra za laboratorijsku dijagnostiku, na kojoj je predstavnicima te zdravstvene ustanove uručen sertifikat Akreditacionog tijela Crne Gore.

        Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, rekao je da akreditovanje jedne zdarvstvene ustanove ili nekog njenog segmenta predstavlja nagradu za kvalitet cjelokupnog zdravstvenog sitema.
        – Zato je danas posebno zadovoljstvo biti u prilici da čujemo kako je organizovan rad u Centru za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja Podgorica, koji je zavrijedio zvaničnu potvrdu kvaliteta od strane Akreditacionog tijela Crne Gore – istakao je Hrapović.
        On je rekao da su Strategijom za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbjednosti pacijenata 2019-2023, koju je Vlada Crne Gore usvojila u julu, stvoreni preduslovi da se krene u realizaciju aktivnosti predviđenih Akcionim planom.
        – U Akcionom planu Strategije definisan je strateški cilj- uspostavljanje internacionalno priznatog postupka akreditacije u zdravstvu, koji utiče na upravljanje kvalitetom i bezbjednošću. Do kraja 2020. godine biće definisan model uspostavljanja akreditacije u Crnoj Gori, definisani podsticaji za dalju implementaciju tog modela. Takođe, biće sprovedena edukacija potrebnog broja stručnjaka, kao i obavljena priprema bolnica za akreditaciju – rekao je Hrapović.
        On je kazao da je cilj da se na sistemski način doprinese da pacijent ima isti tretman i uniformni pristup liječenju u svim zdravstvenim ustanovama na bilo kom nivou zdravstvene zaštite, bilo gdje u državi.
        – Na samom prijemu pacijenta u zdravstvenu ustanovu, treba tačno da se zna šta i na koji način treba da se radi. Kada postoji ujednačen i utvrđen postupak smanjuje se mogućnost grešaka. Za realizaciju ciljeva potrebna je optimalna informacionalna podrška i povezan informacioni system – pojasnio je Hrapović.
        On je rekao da je potrebno završiti proces informatizacije Kliničkog centra Crne Gore na čemu se intenzivnio radi.
        – Da bi se pacijent bezbjedno, na kvalitetan način i uniformno kretao kroz sistem, u Domu zdravlja Podgorica, potrebno je definisati .600 standardizovanih operativnih procedura, dok je za Klinički centar potrebno standardizovati preko dvije hiljade operativnih procedura – objasnio je Hrapović.

        Sigurna i visokokvalitetna zdravstvena zaštita treba da, kako smatra, postane prioritet svake zdravstvene ustanove i pojedinaca, koji sprovode zdravstvenu zaštitu.
        – Crnogorske zdravstvene ustanove prepoznaju da je postupak akreditacije značajan za njihovo poslovanje, svjesni da ih pacijenti na taj način doživljavaju kao bolje, pouzdanije i profesionalnije pružaoce zdravstvenih usluga. Cilj je da se sve ustanove u Crnoj Gori akredituju po međunarodnim standardima, kako bi u poštovanju medicinskih pravila i protokola stali rame uz rame sa najrazvijenijim evropskim državama kada je medicina u pitanju – rekao je Hrapović.