Note zdravog života

0
478

Slavni kantautor i izvođač popularnih melodija Alen Slavica, umjetnik je kom ne samo Gordane i Slađane, čija je imena ovjekovječio stihovima svojih numera, duguju veliku zahvalnost. Nezaboravne „S kim se ljubiš Slađana”, „Ukrala mi srce Gordana”, „S tobom našao sam sreću”, „Dao sam ti dušu” „Rijeko moja zelena”, melodije su koje su ovom muzičaru donijele veliku slavu i koje predstavljaju značajne domete na umjetničkoj sceni nekada zajedničke, velike jugoslovenske države. Rođeni Karlovčanin, Alen je nastavio svoj rad u Hrvatskoj, tako da njegov portfolio danas krasi 16 muzičkih albuma nastalih tokom 3 decenije bavljenja muzikom. U braku sa kćerkom slavnog muzičara Arsena Dedića, Sandrom, ima djevojčicu Emu, kojoj, kako kao veoma posvećen otac kaže, svime udovoljava. Otkrili smo još neke njegove ljubavi.

Bavljenje muzikom doživljavamo kao spoj lijepog i korisnog. U kojoj mjeri je Vaše životno opredjejjenje uticalo na Vaš životni stil? Šta Vam ono omogućava i uskraćuje?

Glazbom se profesionalno bavim već 30 godina, iako bih rekao da je glazba u meni od rođenja. Životni stil i sam tok života kroz glazbu za mene je nešto sasvim prirodno i normalno. Bilo je perioda kad sam letio avionom 2 do 3 puta sedmično, kad su se prodavale ploče i do 300.000, kao „Dao sam ti dušu”, pa festivali, turneje, al’ kad sve saberem, navažnije je da su neke pjesme ostale, da se prenose sa generacije na generaciju i da mogu funkcionisati i živjeti od glazbe. Kao proglazbenik malo je uskraćivanja bilo kroz tok i razdoblja, jer ja sam uvijek nadokna­dio sve što sam propustio, a djetinjstvo, škola, pubertet sve je išlo svojim normalnim tokom…

Bavljenje muzikom je zdravo?

Od davnina, glazba je ujedno i terapija za čovjeka. Pobjegneš od briga svakodnevnice, loše energije, tih konstantnih loših energija. Glazba pomaže da se čovjek prepusti emocijama, da ih ponekad izbaci iz sebe itd. Kod mene, kad stvaram i radim u svom studiju, totalno sam u nekom svom svijetu. Vjerujem da se pročistim od svega.

Voditi brigu o svom zdravlju, to bi za Vas značilo…

Briga o zdravlju naravno da je važna. Najgore što se mo­že dogoditi je da se čovjek prepusti i zapusti. Briga oko ishrane i tijela je kod mene navika koja mi je usađena najvjerovatnije još od djetinjstva, od mojih roditelja. Od onih navika kao, recimo, odlazak zubaru dva puta godišnje itd.

Omiljeni vid razonode?

Kad ne skladam za sebe i druge, volim igrati tenis. Sad kad imam kćer Emu koja će 4. 8. navršiti godinu dana, dane pro­vodim sa njom. Iako je užitak neopisivi, na kraju dana ponekad osjetim umor. Volim ribolov na moru, a i knjige, pa uvijek imam nekoliko knjiga koje čitam u isto vrijeme.

Vaš sport?

Tenis, plivanje i nogomet ispred TV-a.

Da nijeste muzičar, bili bi…?

Da nisam muzičar, teško mi je reći šta bi bio. Zani­maju me razne stvari, pa možda bi snimao dokumentarce sa životinjskim svijetom. Možda zoologija, i sve što je vezano uz životinje. Upisao sam ja i veterinu, al’, nažalost, zbog obaveza prema glazbi nisam je nikad završio.

Kako doživljavate roditeljstvo? Kakve Vam ono postavlja izazove?

Roditeljstvo je ključna baza svakog djeteta. Pružanje maksimalne ljubavi i pažnje je najvažnije. Nastojim bit dobar roditelj svojoj Emi, a kažu i da do 3-će godine dijete sve nauči i upije. Podrška u svemu i uvijek uz nju, šta god bude htjela i poka­zivala interes. Neću nikad ništa uskraćivati, no, naravno, mora se znati neki red.

Vaš idealan dan izgledao bi…

Idealan dan bio bi kad bi uspio sve stići. Dan bi trebalo da traje puno duže. Uskladiti posao i privatan život i taj balans je tu najvažniji… Idealno je kad te niko ne gnjavi. Idealno je da otputuješ poslovno negdje avionom i da se sretno vratiš doma, a na kraju priče tu idealnost, recimo, pokvari kad se kofer izgubi na aerodromu. A najidealnije je kad sam doma sa svojom Emom i kad je Sandra i ja učimo raznim stvarima, pa već sada, sa 11 mjeseci, kaki u tutu.

Šta očekujete od svoje daje karijere?

Skladanje za sebe i druge. Koncerte po cijelom svijetu, a nadam se uskoro i kod vas.

Omijeni tip ishrane. Kulinarski recept a la Slavica, možda?

Mediteranska kuhinja najviše. Iako volim paste, riže, salate, a budući da sam živio dugo u USA, nije mi strana ni kineska il tai kuhinja. Volim i divljač, roštilj… Ja često radim paste… Volim kuhati. I tu se vidi kreativnost. Jednostavan recept koji bih vam rekao, bio bi pasta sa tunom.

Pasta sa tunom

Sastojci: luk, maslinovo ulje, tuna, kapar, češnjak,

peršun i pasta po izboru… Luk zažutite na ulju, dodajte sitno narezanu tunu, ubacite sitno narezan češnjak, kao i peršun i kapar, so, papar. Kad se sve dobro izdinsta, dodajte paradajz narezan nasitno, ili kupite gotovu teglicu sa umakom od paradajza. Sve dobro lagano prokuvajte. Skuvajte pastu posebno. I na kraju, dodajte parmezana. Dobar tek…

Poruka čitaocima Medicala.

Živite zdravo i pazite na sebe.