NOVINE NA EDUKATIVNOM KAMPU ZA OSOBE SA DIJABETESOM

0
523

 

        Jedini  edukativni kamp za osobe sa dijabetesom tradicionalno se održava u Baru. Ovogodišnji, osmi Kamp za osobe sa dijabetesom   okupio je oko 30 učesnika, uglavnom mladih sa dijabetesom tipa 1, sa kojima je svakodnevno od 29. avgusta do 3. septembra na edukaciji u radionicama otvorenog tipa,  radilo 25 ljekara iz Crne Gore i zemalja okruženja.

        Na ovogodišnjem Kampu među brojnim temama  govorilo se o novoj kategoriji –  varijabilnosti glikemije, zatim o dobroj bazi bazalonog insulia, higijensko-dijetetskom  režimu ishrane,  samokontroli, što je  osnov za svaku osobu sa dijabetesom

        Kamp je riznica dobrih ideja koje su preko Nacionalne komisije za dijabetes realizovane od strane Fonda za zdravstveno osiguranje.

        Osobama sa dijabetesom u Crnoj Gori dostupni su svi ljekovi, najsavremeniji insulini, koji su u razvijenom svijetu na “pozitivnoj listi”. Za sve osobe koje imaju insulinsku terapiju obezbijeđen je dovoljan broj trakica i glukometara. Podsjetimo, osobe sa dijabetesom prije nekoliko godina  kupovali su trakice, što je bilo veliko opterećenje za kućni budžet, a danas u Crnoj Gori ljekovi i sredstva za mjerenje nivoa šećera u krvi podižu se na recept.

        – To nije slučaj sa zemljama u okruženju. Velika je stvar koliko država ulaže. Da bi se državi isplatilo ulaganje u zdravlje građana, a nama ljekarima omogućio lakši rad, pri čemu je moj stav da je “uvijek bolje bodriti, nego tješiti”, bitno je da osim uzimanja ljekova pacijent sprovodi i higijensko-dijetetski režim ishrane – kaže dr Valentina Kalinić, internista-endokrinolog, osnivač NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug Bar, koja je utemeljila Kamp.

        Nova inicijativa NVO Plavi krug prema Fondu biće da pacijenti koji su na insulinskim pumpama za potrošni materijal ne odlaze u Podgoricu, već da ga, uz nadzor, podižu u mjestu boravka.

 

        Kamp u Baru je otvorio direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, koji je podsjetio da je od 2017. godine, kroz izmjene Pravilnika, za sve osobe koje imaju insulinsku terapiju obezbijeđen dovoljan broj trakica i glukometara.

        – Novina od početka ove godine je što svi osiguranici koji boluju od dijabetesa, bez obzira na starosnu granicu, imaju pravo na spoljnu portabilnu insulinsku pumpu. Do sada je ovo pomagalo bilo obezbjeđivano samo osobama do 26 godina starosti – podsjetio je Čirgić.

 

         Fonda za zdravstveno osiguranje treću godinu zaredom podržava kamp u Baru.