NOVINE NA EDUKATIVNOM KAMPU ZA OSOBE SA DIJABETESOM

0
352

 

        – Od velikog značaja je i obezbjeđivanje senzora za kontrolu šećera u krvi- Free Style Libre Senzor. S obzirom da smo malo tržište, još uvijek nemamo ugovorenog dobavljača. Nadam se da ćemo i tu barijeru uspješno prevazići. Zahvaljujući inicijativama Ministarstva zdravlja, na listi ljekova se nalaze i najsavremeniji insulin i ljekovi za lica sa dijebatom – kazao je Čirgić.

 

        Čirgić  je istakao značaj zalaganja NVO Plavi krug  i endokrinologa Kliničkog centra, koji su argumentovano predočili dobrobiti uvođenja ovih pomagala i ljekova na liste za oboljele od šećerne bolesti.

        Govoreći o budućim aktivnostima, Čirgić je istakao da će svakako uvažavati savjete ljekara, šta su njiihove incijative,  te  da će Fond, u skladu sa finansijskim sredstvima kojima raspolaže, istrajati u nastojanju da ne zaostajemo  za regionom u pogledu dodjeljivanja pomagala i ljekova.  Namjera je, kaže direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, da se ne zaostajaje za zemljama EU.  

 

        Otvaranju Edukativnog kampa za osobe sa dijabetesom u Baru  prisustvovao je i pomoćnik ministra zdravlja, dr Miro Knežević.

        – S obzirom da su hronične nezarazne bolesti još uvijek osnovni uzrok smrtnosti, upoznati smo sa radom ovog kampa. Jedan od primarnih ciljeva Ministarstva zdravlja je ulaganje u segment medicine koja se bavi prevencijom i sprečavanjem bolesti – kazao je  dr Knežević.

 

        Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr  Jevto Eraković, neurology, već godinama kao predavač učestvuje na Kampu u Baru, gdje se govori i o komplikacijama od dijabetesa, među kojima su i neurološke komplikacije. Dr Eraković ističe značaj prevencije kako bi se izbjegle ili odložile komplikacije od dijabetesa.

        – Drago mi je da sam godinama učesnik Kampa u Baru. Vidio sam da su rezultati Kampa sjajni. Želim da pohvalim koleginicu dr Valentinu Kalinić, koja sa puno entuzijazma, znanja i volje oragnizuje ovoj Kamp, kao i sve kolege koje vrlo rado prihvataju učešće u Kampu, tako da rezultati moraju biti ovakvi kavi jestu, a oni su sjajni – kazao je dr Eraković.

 

        Dr Sreten Kavarić, internista –endokrinolog, govoreći o značaju edukativnog kampa istakao je zadovoljstvo  što u Kliničkom centru Crne Gore tokom protekle godine nije registrovan niti jedan učesnik ovog kampa sa bilo kojom vrstom akutne komplikacije.

 

        Profesorka sa Medicinskog fakultetu u Beogradu, dr Teodora Beljić Živković, internista endokrinolog,  po drugi put učestvuje na kampu za osobe sa dijabetesom  u Baru.

        – Ovo je za mene kao vremeplov. Prvi kamp sam organizovala u Beogradu daleke 1989. godine za djecu sa dijabetesom. Prisjećam se kako su uslovi tada bili oskudni – nismo imali ni trake, … A sada čitava država podržava Kamp za djecu i mlade sa dijabetesom… To je za mene fascinantno, zaista divno. Mi učimo od pacijenata i oni uče od nas. Mi njima možemo da prenesmo novine koje čujemo na kongresima, a od njih dobijemo iskustva života sa šećernom bolešću, i svako ko provede vrijeme sa ljudima koji imaju dijabetes obogati se i nauči nešto van bolnice. Edukativni kamp  je blagodet, ističe dr Teodora Beljić Živković .

        – Znam mnogo ljudi kojima je dijabetes motiv da budu što bolji, primjer u zajednici. Kada govorimo o dijabetesu Tip 1, ako se čovjek pridržava naučenog, on provede cijeli životni vijek bez komplikacija. Ja uvjek kažem ako ti je Bog dao da imaš šećernu bolest nije ti dao cigaru u ustima – nemoj da pušiš. Za Tip 1 ne možemo da kažemo da je progresivan, sve zavisi od osobe, ako je dobar šećer i ako živite disciplonovano, vi živite normalno, ali Tip 2 je progresivno oboljenje i to su dva potpuno različita stanja.  Na Tip 2 utiču i mnogi drugi faktori, a uz terapiju, disciplina življenja i samokontrola su takođe imeprativan način življenja, kako bi se odložile komplikacije – kaže dr Beljić Živković.