NOVINE NA EDUKATIVNOM KAMPU ZA OSOBE SA DIJABETESOM

0
352

 

        Novina na osmom Kampu je doedukacija medicinskih sestara, koja je sa ciljem pospješivanja interakcije između sestara i pacijenata.

        Ovogodišnji Kamp podržao je planetarno poznati košarkaš NBA lige,  Baranin Nikola Vučević, koji je istakao  da je vrhunske rezultate u sportu postigao uz disciplinu i primjenu zdravih stilova života. On je podsjetio da u svjetu sporta, među vrhunskim sportistima ima osoba sa dijabetesom.

        Kao i prethodnih godina, Kamp za osobe sa dijabetesom podržavaju javne ličnosti, ove godine to je učinila i glumica Dubravka Drakić

        – Nismo prepoznati kao društvo koje podržava i voli različitosti. Pretpostavljam da je i vama najteže to što vam se čini da ste drugačiji od drugi. Tako je i u mom poslu – nemam ograničeno radno vrijeme, priroda posla je neobičn. Moj sin bi recimo mnogo više volio da sam ja bankarka. Tvrdi da bi našoj porodici tada bilo mnogo lakše – kroz osmjeh je ispričala Drakić. Učesnicima kampa je poručila da su posebni, specifični i da je pred njima važna društvena misija – da nas sve nauče koliko je važno biti umjeren u svemu i da “noseći na glavi krunu različitosti budemo uzori drugima”.

 

        Stil života današnjeg urbanog čovjeka praćen je stresovima. Dugotrajni hronični stres pravi situaciju da se javljaju poremećaji u metabolizmu koji mogu dovesti do šećerne bolesti. Važno je da naučite da se u toku dana izolujete od stresa i radite stvari koje vam prijaju. Stres nije samo okidač pojave dijabetesa već i pogoršava kontrolu šećerne bolesti. Psiholozi ističu da stres ne izaziva situacija, već reakcija.

        Najvažnija stvar je planiranje. U toku sedmice isplanirajte jedan dan za šetnju, jedan za teretanu, fizička aktivnost je ono što svima nedostaje. Najbolji način da se smanji stres je da se izdvoji vreme za sebe.

        U organizaciji NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug Bar, kroz Edukativne kampove u Baru do sada je prošlo oko 250 osoba uglavnom sa dijabetesom tip 1.  Svi učesnici Kampa  su imali obezbijeđen besplatan smještaj na bazi punog pansiona u hotelu Sidro. Pokrovitelji Kampa su farmaceutske kuće, opština Bar, privrednici Bara.

 

        Varijabilnost glikemije – Važan parameter glikoregulacije

        Na  8. edukativnom  Kapmu  za osobe sa dijabetesom nova tema –  varijabilnost glikemije

 – Varijabilnost glikemije je  jedan novi faktor gliko regulacije.

        – Osobe sa dijabetesom treba da vode računa da je varijabilnost glikemije mala i da faktor glikoregulacije utiče na sveukupnu glikoregulaciju. Znači, što je varijabilnost niža, manji je rizik od hipoglikemija i osobe koje imaju izraženu varijabilnost glikemije imaju veću sklonost ka hroničnim komplikacijama dijabetesa, što naravno utiče na dužinu života. Čak je bolje da imaju laganu povišenu vrijednost glikemije, a ne varijabilnost glikemije. Znači, ne propagiramo povišenu vrijednost glikemije, ali je bolje i to nego povišena varijabilnost koja nosi veliki rizik za nastanak komplikacija – kazala je dr Zlata Bogićević, internista-endokrinolog iz Opšte bolnice u Šapcu.

        – Edukacija je neophodna, pacijenti treba da budu što bolje informisani, a negativno dejstvo varijabilnosti mogu i sami da primjete. Na primjer, kada imaju smanjenu oštrinu vida to može da bude posledica velikih varijabilnosti, a to znači kad neko u toku dana ima nivo šećera od 2 do 22  i kada taj raspon nije između 1-2 mmol/l. To je  veliki problem i  nosi rizik  sa uvećanjem tjelesne težine i sa hipoglikemijama, posebno noćnim koje su najčešće neprepoznate i povezane su  sa poremećajem srčanog ritma, što može da dovede i do iznenadne smrti. To je ozbiljan parameter glikoregulacije, pored  jutarnje glikemije koje najčešće radimo, poslijeobročne glikemije i hemoglobina A1C. Hemoglobin  A1C odličan je parameter   glikoregulcije,  ali ima svojih manjkavosti. On je signal da terapiju treba promijeniti, ali nam je potreban onaj stari dnevni profil glikemije da bi se odlučili koja će to biti vrsta terapije, koja vrsta insulina, o broju  doza insulina. Znači, hemoglobin A1C može da bude dobar,  a da se iza toga kriju hipoglikemije koje su anulirale vrijednost glikemije, i zato je jako važno da glikemija bude podjednako dobra, ne samo ujutro poslije jela, nego posebno i tokom noći, jer tada rade kontraregulatorni  hormoni koji upravo i dovode do komplikacija – savjetuje dr  Bogićević.