NOVINE NA EDUKATIVNOM KAMPU ZA OSOBE SA DIJABETESOM

0
352

 

        Insulinske pumpe

 

        Dr Marija Matešić iz Klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, istakla je da terapija  insulinskom pumpom  predstavlja najsavremeniju terapiju u dijabetesu i sve je više zastupljena. Za sada svako deseto dijete ima insulinsku pumpu, a teži se da to bude svako treće dijete.

        – Prednosti su ogromne zbog toga što pumpa na neki način zamjenjuje ono što radi pankreas kod osoba koje nemaju dijabetes. Osim toga što  su šećeri bolji  kod osoba sa dijabetesom koje koriste pumpu, dnevna varijabilnost šećera je mnogo manja, imaju mnogo manje padova šećera tokom dana, pogotovo tokom noći što je veliki problem kod osoba sa dijabetesom. Naravno, ono što je važno je da se odlažu komplikacije od dijabetesa, a često se i potpuno sprečavaju.

        Ne postoji posebna priprema za insulinske pumpe. Naravno, svaki pacijent koji se prevede na ovaj terapijski režim mora da prođe adekvatnu  edukaciju, ali nažalost postoje ograničenja Fonda koji to pacijenti mogu da pređu  na najsavremeniju terapiju. Pacijenti koji su motivisani za ovaj vid terapije, a da prethodno na terapiji  insulinskim penovima nemaju optimalne glikemije, koji imaju već komplikacije dijabetesa konkretno koji imaju problema sa bubrezima. Djeca sa nestabilnim dijabetesom mogu se prevesti na ovaj terapijski režim i trudnice, kao i žene koje planiraju trudnoću –  kaže dr Matešić

         Podgoričanka Bojana dijabetes ima sedam godina. Insulinsku pumpu koristi dva mjeseca. Kaže da adaptacija nije bila kompikovana, a učinak je odličan.

        – Mnogo mi pomaže, sigurnija sam, stabilnija. Ranije, dok sam koristila pen, dešavalo se da zaboravim da dam sebi insulin, osjećala sam se  lošije nego sada. Procedura za upotrebu nije kompikovana. Prvog dana nakon obuke imala sam tremu zbog previše informacija koje su nam dali vezano za korišćenje. Međutim, čim sam došla kući, bilo je lakše. Prvo mijenjanje seta je malo stresno, a potom sve ide svojim tokom – kaže Bojana.

        Do pada nivoa šećera u krvi, kako objašnjava, može doći usljed preskakanja obroka, nedovoljnog hidriranja, i u njenom slučaju premalo sna, jer ima malu djecu. Od dijabetesa je naučila da je najvažnije imati mjeru u životu,  što je preduslaov za dug, srećan, zdrav život i osmjeh na licu – kako kaže Bojana.

 

                                                                                                                 Biljana Dabić