Održan 35. Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije

0
461

U hotelu “Gold” u Pljevljima 26. i 27. septembra održan je 35. Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije na kojem je predstavljeno preko 125 stručnih radova iz raznih oblasti. Na otvaranju skupa govorio je direktor Doma zdravlja Pljevlja i predsjednik organizacionog odbora Sabora ljekara, dr Ilhan Tursumović, koji je izrazio zadovoljstvo što se ovako značajan regionalni skup, naučnog i stručnog karaktera, održava baš u Pljevljima.

– U okviru sabora biće obrađene teme: zdravstvena zaštita majke i djeteta, kardiovaskularna oboljenja, prevencija, di­jagnostika i liječenje, kao i slobodne teme iz drugih oblasti medicine. Zaštita majke i djeteta je neiscrpna tema dosadašnjih sabora. Poznato je da su kardiovaskularna oboljenja na prvom mjestu kada je smrtnost u pitanju. Ovo je prilika da pogledamo dokle smo stiglu na polju medicinske struke i nauke – kazao je dr Tursumović.

Na skupu je govorio i Mirko Lola Đačić, predsjednik Opštine i poželio uspješan rad na saboru.

Skup je otvorio ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović, koji je tom prilikom podsjetio na dugu tradiciju održavanja Sabora ljekara.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu na ljekarski skup sa tradicijom dugom 43 godine, koji traje i živi zahvaljujući predanom radu i entuzijazmu gener­acija vruhunskih ljekara iz Crne Gore i Srbije. Prvi Sabor ljekara održan je davne 1971. godine u Bijelom Polju, kada je prezentovano 40 stručnih radova. Danas, nakon 43 godine kontinuiteta uspješnosti organizovanja, prezentovaće se preko 125 stručnih radova, koji će sasvim sigiurno doprinijeti unapređenju zdravst­vene zaštite. Odabir učesnika i tema to i garantuju. Osnovna teme skupa zdravstvena zaštita majke i djeteta izuzetno je aktuelna. Proteklih godina posebnu pažnju posvetili smo uređivanju ovog segmenta zdravstvene zaštite. U saradnji sa UNICEF-om 2000. godine pokrenuli smo „Baby friendly”, odnosno program “Bolnica po mjeri djeteta”, kako bi omogućili da porodilišta budu centri za podršku dojenju. I druga tema ovogodišnjeg Sabora ljekara -prevencija, dijagnostika i liječenje kardiovaskularnih bolesti je veoma važna, s obzirom na činjenicu da su ova oboljenja vodeći uzrok obolijevanja i smrti u zemljama Evrope. – kazao je ministar Radunović u svom obraćanju i naglasio značaj zajedničkog djelo­vanja u rješavanju određenih problema u zdravstvu.

Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije, je ljekarski skup sa najdužom tradicijom u okruženju, dugom 43.godine i tom prilikom okupili su se eminentni stručnjaci iz svih oblasti, koji su svojim predavanjima doprinijeli razumjevanju i boljoj saradnji u cilju obezbjeđivanja što kvalitetnije zdravstvene zaštite.