Održan Prvi Kongres fizioterapeuta Crne Gore

0
466

Pod motom “Pokretom do zdravlja” u Institutu dr Simo Milošević u Igalu, od 8. do 11. oktobra 2014.g. odr\an je  Prvi Kongres fizioterapeuta Crne Gore, sa međunarodnim učešćem, koji je učvrstio regionalnu saradnju nacionalnih organizacija fizioterapeuta i dao određene smjernice za razvoj fizioterapije u Crnoj Gori.

 

Kongres je otvoren svečanom ceremonijom 8. oktobra u  kongresnoj sali Instituta „Dr Simo Milošević“. Prisutnima su se pozdravnim riječima obratili: Krsto Kovačević, predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, Aleksandra Savić, predsjednica Kongresnog odbora, Zoran Bošnjak, izvršni direktor Instituta „Dr Simo Milošević“, doc.dr Dušan Mustur, prodekan za naučnoistraživački rad na Fakultetu primijenjene fizioterapije Univerziteta Crne Gore, Sarah Bazin, predsjednica Evropskog regiona Svjetske konfederacije za fizikalnu terapiju (ER-WCPT), nakon čega  Kongres je otvorio Zoran Kostić,  sekretar Ministarstva zdravlja Crne Gore.

– Crnoj Gori su potrebni sve obrazovaniji fizioterapeuti, sposobni da se uključe u rehabilitacioni tim u liječenju najrazličitijih bolesti i stanja. Neizostavna je pomoć fizioterapeuta u akcidentnim životnim situacijama, ali ona može biti stručnija, a status fizioterapeura bolji. Pred vama su velike mogućnosti istraživanja, profesionalnog, stručnog usavršavanja, osmišljavanja i provjere novih savremenih tehnika, razmjena iskustava i informacija, što će ovaj Kongres i potvrditi – istakao je Kostić siguran da će ovim skupom učesnici ojačati položaj fizioterapeuta i fizioterapije u Crnoj Gori.

Da je Prvi Kongres fizioterapeuta Crne Gore prekretnica za fizioterapiju u Crnoj Gori, uvjereni su i organizatori, u Udruženju fizioterapeuta, koje je dobro pripremilo ovaj skup pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore. – Sa uvjerenjem ističem da će ovaj Kongres ojačati regionalnu saradnju fizioterapeuta i nacionalnih organizacija fizioterapeuta, unaprijediti profesionalni odnos i rad fizioterapeuta prema korisnicima fizioterapije a samim tim i poboljšati kvalitet života naših građana” – kazao je predsjednik Udruženja, Krsto Kovačević.

Na skupu je učestvovalo 190 fizioterapeuta iz naše i još 11 zemalja. Na Kongresu je održano 36 usmenih prezentacija stručnih radova, 10 poster prezentacija i 7 radionica. Pozvani predavač je bila Barbka Zrnec, međunarodni instruktor McKenzie tehnike iz Ljubljane, koja je održala i radionice na temu „Metoda McKenzie – Mehanička dijagnoza i terapija u praksi – demonstracija obrade pacijenta sa bolom u lumbalnoj/cervikalnoj kralježnici“ i „Metoda SMS: funkcionalna stabilizacija i mobilizacija kralježnice – vježbanje za terapiju i preventivu“. Pored pomenutih radionica, na Kongresu je održano još pet radionica.  Iz Sarajeva, Jasmin Avdović je održao radionicu na temu „Mirror therapy“ a  iz Ljubljane,  Vanja Rotar je održala radionicu na temu „Upotreba smovey obruča kao pokretnog i terapeutskog uređaja“. Radionicu na temu „Limfedem, lipoedem i edemi različitih etiologija”, održali su Tamara Košević iz Londona, i  Simo Bulajić iz Herceg Novog,  iz Splita, Petra Kožuh i Jasminka Dedović, održale su radionicu na temu „Praktični prikaz Schroth metode“, a Beograda,  Mira Mitrović i Dragan Dimitrijević, održali su radionicu na temu „Myofascial release“ i „Kombinovani manuelni tretman“.

Predsjednici nacionalnih organizacija fizioterapeuta regiona su podržali inicijativu Udruženja fizioterapeuta Crne Gore za potpisivanjem Sporazuma koji će omogućiti redovnim članovima da se po povoljnijim uslovima dodatno usavršavaju u zemljama regiona.

Suorganizator je bio Institut „Dr Simo Milošević“ a sponzori: „Jena medical“ Niš, Rudo Montenegro – Ottobock, BTL Medical Montenegro, Cai – pan Montenegro, Fond zdravstvenog osiguranja Crne Gore, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Spa Medica, Sanofi Aventis, Electronic design Beograd, Hemofarm, Berlin chemie, Mediadria Samobor, Hrvatska.