05.08.2104 Održana konferencija posvećena Svjetskoj nedjelji dojenja

0
355

sajtU utorak, 5. avgusta u 10 sati u hotelu “Podgorica” održana je jednodnevna konferencija  Značaj dojenja za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, koju je udruženje Roditelji organizovalo u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori. Konferenciju su otvorili Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, dr Mira Jovanovski Dašić, pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore i Kristina Mihailović, izvršna direktorica udruženja Roditelji.

Konferencija je posvećena proslavi  Svjetske nedjelje dojenja koja se obilježava od 1. do 7. avgusta, a čija ovogodišnja tema naglašava neophodnost povećanja procenta dojene djece, kao i značaj očuvanja, promocije i podrške dojenju, a u svjetlu činjenice da se približava kraj roka predviđenog za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva.  U skladu sa tim, na konferencijije je bilo diskusije o uticaju dojenja na smrtnost odojčadi, smrtnost majki, siromaštvo i rodnu ravnopravnost.

Cilj konferencije je da se skrene pažnja na značaj dojenja za prevenciju zdravstvenih problema kod majki i djece, kao i za ekonomsku stabilnost porodice i ravnopravan status žena u društvu.

Više informacija možete pročitati ovdje.