30.08.2014 Održana manifestacija „Čari aronije“

0
405

SONY DSCU organizaciji Farmont MP i Udruženja proizvođača aronije Crne Gore 30. avgusta  organizovana je treća po redu manifestacija „Čari aronije“ na plantaži „Ekofrut“ u Murinu. Ova manifestacija već postaje tradicionalna i odlučeno je da se od ove godine organizuje svake posljednje subote u avgustu.

Manifestacija je okupila brojne proizvođače aronije iz Crne Gore, a skup ovakve vrste bio je prilika da se diskutuje o iskustvima sa kojim se susreću uzgajivači aronije u našoj državi. U toku obilaska Farmontovih zasada aronije prisutni su mogli da čuju nešto više o ljekovitoj biljci koja je sve popularnija na našim prostorima, a može se koristiti kako u sirovom tako i u raznim prerađenim oblicima.

Kako je rekao izvršni direktor kompanije Farmont Momčilo Popović, plantaže su zasađene prije sedam godina, vremenom su proširivane, a danas zasadi Farmonta na kojima osim aronija postoje i druge biljne kulture zauzimaju površinu od 2 i po hektra.

– Već treći put za redom organizujemo ovu manifestaciju, a osim aronije dodatni motiv  je razmjena mišljenja i želja da uzgajamo što više kultura na ovom prostoru. Aronija je jedna bajkovita biljka, koja je po svim karakteristikama u vrhu ljestvice ljekovitog voća po količini antocijana i sadrži veliku količinu dobrih materija koje je čine posebnom. Ona je specifična i sa stanovišta gajenja, jer ne zahtjeva prskanje budući da je biljka razvila odbrambeni mehanizam kojim se štiti. Ove godine smo se suočili sa problemom kojem ćemo posvetiti posebnu pažnju, a to su ptice kao štetočine koje su uticale da naši prinosi budu u znatnoj mjeri manji. Od očekivanih šest, sedam tona, ove godine ćemo moći da uberemo samo jednu tonu aronije.  Limska dolina pruža odlične uslove, i kada riješimo problem sa pticama moćićemo da se posvetimo unaprijeđivanju proizvoda od aronije – kazao je Popović.

Capture

On je dodao da je pojedinačnim proizvođačima teško da se predstave na tržištu, pa je neophodno osnivanje klastera koji bi bili konkuretniji na tržištu. Ukoliko bi se povezali ljudi koji su usmjereni ka istom cilju i bave se istom djelatnošću saradnja bi mogla samo da doprinese napretku pojasnio je Popović.

Na manifestaciji su osim Popovića govorili i dr Dragan Dragojević, saradnik Farmonta, Ivan Vuletić, predsjednik Udruženja uygajivača aronije Crne Gore i Slobodan Mirjačić, vlasnik prve plantaže drenjina u Crnoj Gori.

Opširnije u narednom broju časopisa Medical