Održani 14. Sportski susreti medicinskih radnika

0
470

U periodu od 3-9. septembra u organizaciji NVO “Udruženje zdravstvenih radnika Boke i primorja” Kotor, održani su 14. Sportski susreti zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Crne Gore sa međunarodnim učešćem. Navedeni susreti su održani u Ulcinju na sportskim terenima HTP “Ulcinjska rivijera” i na pijesku Velike plaže, a u sklopu hotela “Belvi”. “Olympic” i “Bellevue”.

Oko 400 učesnika takmičilo se u više disciplina. Sportske susrete otvorio je dr Slobodan Tomić, predsjednik Društva ljekara Crne Gore.

Predsjednik Udruženja zdavstvenih radnika Boke i primorja, Dragan Begenišić kazao je da su zadovoljni organizaci­jom Sportskih igara, koje doprinose napretku saradnje sa ostalim udruženjima iz Crne Gore i regiona.

– Udruženje zdravstvenih radnika Boke i primorja osno­vano je 2000. godine, prvenstveno kao Udruženje zdravstvenih radnika Boke, dok se 2004. nisu priključili zdravstveni radnici Bara, Budve i Ulcinja. Svih 14 godina postojenja Udruženja, imamo godišnje susrete na kojima sumiramo rezultate rada.

Takođe, od samog postojanja Udruženja, počeli smo i sa organizovanjem Sportskih susreta zdravstvenih radnika Crne Gore. Nakon nekoliko godina te susrete smo proširili na Sportske susrete zdravstvenih radnika sa međunarodnim učešćem – rekao je Begenišić.

Po njegovim riječima, brojni su gosti i iz drugih zemalja iz okruženja.

– Ove godine imamo goste iz BiH, a među njima su zdravstveni radnici Psihijatrijske bolnice kantona Sarajevo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, a imamo i dvije ekipe iz Mostara. Prvi put ove godine u goste su nam došli zdravstveni radnici iz Kantonalne bolnice Zenica, dok su tradicionalno prisutni zdravstveni radnici iz Trebinja i Udruženje zdravstvenih radnika Istočno Sarajevo.

Ideja o Sportskim susretima nije došla slučajno, kako kaže Begenišić.

– Dok sam živio u Sarajevu, bio sam predsjednik slučnog udruženja u Bosni i Hercegovini i tada smo na ovakvim susretima okupljali učesnike iz bivše Jugoslavije, tako da imamo u planu da nešto slično napravimo i ovdje. Počeli su da nam dolaze gosti iz Hrvatske i Albanije. Osim ovakvih okupljanja naše Udruženje je organizovalo i dva stručna skupa, jedan od njih je Kongres na Jahorini prošle godine. Potpisali smo protokole sa drugim udruženjima zdravstvenih radnika, i to je ono što je suština ovakvih druženja. Ostvarili smo odličnu saradnju sa svima, tako da možemo računati jedni na druge ukoliko nam bude bila potrebna stručna pomoć- istakao je Begenišić.

Pobjednicima takmičenja na završnoj večeri 14. Sportskih igara uručeni su pehari. U ženskoj konkuren­ciji, prva tri mjesta u šahu osvojile su Branković Jelena iz Instituta za javno zdravjje, Bojana Stanišić iz Doma zdravjja Podgorica i Nikčević Nada iz Opšte bolnice Kotor.

– Organizacija je na super nivou, drago nam je daje sve fer i drugarski, i nadamo se da će drugi slijediti naš primjer da se okupjjaju ovakvim povodom – kazala je Branković, a pozitivno mišljenje o ovakvim susretima izrazila je i Nikčević.

– Lijepo je što pored svih obaveza uspjevamo da obavjjamo svoj posao na pravi način, a pritom i izdvojimo vrijeme da se družimo.

Na 14. Sportskim igrama dodjeljenje su i povelje za izuzetan doprinos organizacijidosadašnjih sportskih susreta zaslužnim pojedincima i to: dr Slobodanu Tomiću, predsjedniku Društva jjekara Crne Gore, dr Draganu Paoviću, sekretaru Udruženja Psihijatrijske bolnice u Kotoru, Zoranu Markoviću iz Doma zdravlja Bar, Zorici Kovačević iz Danilovgrada, prim dr med. Novaku Praščeviću iz Doma zdravlja Podgorica, i predsjedniku Udruženja zdravstvenih radnika Boke i primorja, Draganu Begenišiću.

Diplome za uspješnu organizaciju igara dobili su Đurić Tanja, Stjjepović Suzana, Ramusović Sudan i dr Jovanović Dragan.

Organizatori su na kraju Susreta još jednom istakli daje ovo jedinstvena i odlična prilika da se zdravst­veni radnici širom Crne Gore sastanu na jednom mjestu i zajedno sa svojim kolegama iz okruženja razmjene ideje, mišjjenja i iskustva.

 

Begenišić je iskoristio priliku da se zahvali zdravstvenim radnicima iz Organiza­cionog odbora Sportskih igara, koji godinama učestvuju u organizovanju i trude se da sve protekne u najboljem redu.

– U tom smislu izdvojio bih saradnju sa Domom zdravlja Podgorica, kolegom prim. dr med. Novakom Praščevićem i Miodragom Kažićem, kao i da se zahvalim svima koji su nam pomogli u orga­nizaciji.

Prim. dr med. Novak Praščević izrazio je zadovoljstvo kontinuitetom i iz godine u godinu sve boljim kvalitetom Susreta, jer su ovakva okupljanja kontinuirana iz godine u godinu su bolja u svakom smislu.

– Svake godine imamo sve veći broj učesnika, a or­ganizacija je sve bolja. Sa 43 prijavljene ekipe organizovali smo takmičenja u više disciplina na Velikoj plaži uz odlično druženje. Sledeće godine slavimo jubilej i planiramo da susreti budu na nekoj drugoj lokaciji, možda čak i u Grčkoj. Važno nam je da promovišemo zdrave stilove života, jer ono što mi postižemo nisu samo četiri dana igara, već mnogo više. Zato bih apelovao na sve institucije koje mogu na neki način da pomognu orga­nizaciju, da se uključe i shvate ovu akciju od nacionalnog značaja, a to je prije svega podsticanje zdravstvenih radnika na zdrave stilove života. Mi smo ti koji bi trebalo da promovišemo takve stvari na najbolji način – kazao je Prim. dr med. Praščević.

– Zao nam je što nemamo goste iz Srbije, iako smo više puta pokušali da organizujemo i njihov dolazak. Oni organizuju slične susrete, ali sa mnogo više učesnika, i to preko sindikata što znači da su manje uključeni u rad naših udruženja – dodao je dr Praščević.

Sport i igre, druženje i fer-plej su ciljevi, pokretači i mo­to igara – rekao je dr Praščević.