Održano Državno takmičenje u pružanju prve pomoći

0
553

Crveni krst Crne Gore je organizovao 47. Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći, koje je održano 7. septembra 2019. godine, u Podgorici.

 

       Ovogodišnjim takmičenjem na simboličan način obilježeno je i 50 godina od organizovanja prvog takmičenja u pružanju prve pomoći u Crnoj Gori, koje je 1969. godine bilo održano, takođe, u Podgorici.

        Na takmičenju su učestvovale ekipe podmlatka i omladine, koje su osvojile prva mjesta na svojim opštinskim takmičenjima, iz 11 opština, i to: Andrijevice, Bara, Berana, Budve, Danilovgrada, Herceg Novog, Kolašina, Mojkovca, Nikšića, Pljevalja i Podgorice, kao i ekipe iz Subotice i Starog grada, kao gosti takmičenja. Pored takmičara, ovaj važan događaj okupio je i sudije, markirante, šminkere i ostale, koji su omogućili da se on realizuje što kvalitetnije. Tako smo na jednom mjestu okupili ukupno preko 250 učesnika.

        Ispred Crvenog krsta Crne Gore, prisutnima se obratila i takmičenje otvorila Jelena Dubak, generalna sekretarka organizacije. Ona je takmičarima poručila da cilj takmičenja nije da dobijemo pobjednika i da za učesnike to ne treba da bude važno, već da današnje okupljanje treba da shvate kao smotru znanja. – Bez obzira na rezultate današnjeg takmičenja,  vaša humana misija ne završava ovdje. Ona ovdje tek počinje. Uvjereni smo da ćete, nakon povratka u vaše opštinske organizacije, svoja znanja uspješno  prenositi drugima. Samo na taj način možemo širiti mrežu onih koji znaju osnove prve pomoći – istakla je gospođa Dubak.

        Učesnike je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Podgorice, dr Slađana Vujačić, koja je iskazala zadovoljstvo što je na jednom mjestu toliko mladih ljudi koji mogu biti akteri u spašavanju ljudskih života. Ona je poručila takmičarima i sljedeće – Važno je da utičete na druge da i oni steknu osnovna znanja u pružanju prve pomoći. Gospođa Vujačić je zahvalila Crvenom krstu na svemu što radi u oblasti prve pomoći, uz sve druge aktivnosti koje uspješno sprovodi.

        – Vi širite duh humanosti koji proklamuje Crveni krst Crne Gore. I sam sam bio na ovakvim takmičenjima i volonter Crvenog krsta, pa znam kako je važna ta humana misija – prisutnima je u svom obraćanju poručio generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja dr Miro Knežević. Ministarstvo zdravlja i Crveni krst Crne Gore sarađuju na ostvarenju ciljeva u brojnim zdravstvenim programima, pa je što veći broj obučenih za pružanje prve pomoći zajednički zadatak.

        Takmičari su svoja znanja i vještine pokazali na radnim i zabavnim poligonima, koji prikazuju realne životne situacije u kojima je poznavanje prve pomoći dragocjeno: saobraćajne nesreće, masovne nesreće, sportski događaji…

        Za tri prvoplasirane ekipe u obje kategorije su obezbijeđene nagrade u vidu pehara, medalja i priznanja, kao i pokloni, dok su sve ekipe dobile zahvalnice.

        Državno takmičenje u pružanju prve pomoći je od velikog značaja, jer predstavlja završnicu višemjesečnih napora naših volontera, ljekara i nastavnika, širom Crne Gore, da obuče što veći broj djece i omladinaca u pružanju prve pomoći. On je i smotra znanja i osposobljenosti u pružanju prve pomoći u redovnim i vanrednim situacijama onima kojima je to potrebno, kao i promocija posjedovanja vještina pružanja prve pomoći, koje često spašavaju živote.

 

                                                                                                Milica Kovačević