Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković Knjeginja Milena, supruga Nikole I, kralja Crne Gore, rođena je 1847. godine. Sa 13 godina udala se za princa Nikolu koji je stupio na presto 1860. godine, poslije ubistva knjaza Danila. Od svoga rođenja smatrana je vjerenicom Nikole Petrovića, jer su se vojvode Mirko i vojvoda Petar Vukotić sa Čeva, zarekli, po starom crnogorskom običaju, da će se sprijateljiti, ako se jednom rodi unuk a drugom unuka.
Piše: dr Mirjana Nedović-Vuković Pod pojmom redovne stolice smatra se pražnjenje crijeva svakog dana. To zavisi i od brzine probave kod svake osobe, od vrste i količine hrane koju jedemo, unosa tečnosti, korišćenja lijekova i fizičke aktivnosti. Pražnjenje crijeva koja su stalno u jačem ili slabijem kretanju, zavisi i od optimalne količine unutrašnjeg sadržaja koji podstiče crijeva na pražnjenje. Ako tog sadržaja nema, ili je nedovoljan, izostaje i kretanje crijeva.

Ishrana

Priredio: Damir Peličić, vsmt., Klinika za urologiju i nefrologiju KCCG Hipokrat je još u IV vijeku p. n.e. rekao: „Hrana treba da bude lijek, a lijek hrana''. Time je ukazao na usku po­vezanost ishrane i zdravlja čovjeka. Nedovoljna i preobilna ishrana, dakle nepravilna ishrana, dovodi do niza poremećaja i pojave bolesti, a posljedice su smanjenje radne sposobnosti, proizvodnosti, povećanje ekonomskih gubitaka i skraćenje dužine života ljudi.

Antraks (crni prišt)

Piše: prim. dr Gani Karamanaga, spec. pulmolog Antraks je bolest iz grupe zoonoza. Uzrokovana je bacilom antraksa koji je gram-plus neotporan u spoljnoj sredini, ali stvara spore - otporne oblike, te na taj način može godinama ostati u životu. Naročito je patogen za goveda, ovce, koze, konje. U spoljnu sredinu dospijeva ektravaziranom krvlju ili raspadanjem životinja uginulih od antraksa.

O zdravoj ishrani

Piše: mr ph Pavle Jurlina Studenti koji izučavaju ishranu prvi put čuju o mikronamirnicama i njihovom korisnom djelovanju u zdra­vom organizmu onda kada se obrađuju bolesti koje nastaju zbog nedostatka tih važnih sastojaka hrane. Danas se u boga­tim i dobro uhranjenim industrijskim društvima nauka o ishrani više brine o problemima i teškoćama izazvanim preobiljem nego manjkom makronamirnica.
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se