Ljubav ih u smrt odvela

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković U „Medicalu", april 2011. godine, piše da je Arsenije Škatarić, rođen u selu Mataguže, kraj Podgorice, strijeljan kod Zagreba 5. septembra 1941. godine, zbog revolucio­narne aktivnosti. Njegova supruga Desanka Radovanović, rodom iz Banjaluke, kategorički je odbila život i slobodu -nije htjela da se odrekne supruga.

Influenca

Pripremila: Dragana Marković O influenci se za dugo nije ništa čulo, dok se nije godine 1889. počela svuda pokazivati, ali nijesu tada mnogo marili za nju, no su je prenebregavali. Nijesu je onda smatrali pravom bolešću, a onome ko je od nje obolio, rugali bi se.
Piše: Doc. dr Grujica Radunović O duvanu i pušenju napisane su mnoge knjige, ra­sprave i naučne studije. Duvan (Nicotiana tabacum, lat.) po svom porijeklu tropska je i suptropska jednogodišnja biljka, a gaji se zbog lišća od kojeg se proizvode cigarete, cigare, duvan za lulu, duvan za žvakanje i burmut. Upravo, duvan se upotrebljava za uživanje, jer njegov glavni sastojak - otrov nikotin „osvježava organizam" i ima osobito fiziološko dejstvo na nervni sistem.
Piše: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja Marihuana predstavlja najrašireniju i najčešće korišćenu drogu među svim uzrastima u našoj sredini. Prema nekim aktuelnim anketama, preko polovine srednjoškolaca imalo je neki kontakt sa marihuanom. Razlozi ovih kontakata uprkos velikim kampanjama protiv narkomanije raznovrsni su.
Dr Zilha Idrizović, neurolog iz Bijelog Polja, i dr Sabrina Hadžiosmanović-Gec, specijalizantkinja neurologije iz Pljevalja, boravile su juna o.g. na dvonedjeljnoj edukaciji iz kliničke epileptologije u Holandiji, u Amsterdamu, u org­anizaciji Instituta za epilepsiju Holandije (SEIN) i Univerzitetskog medicinskog centra u Amster­damu (vuMC).
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se