Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković Malarija, ili močvarna groznica, bila je u starija vremena, do otkrića di-di-ti-ja, insekticida za uništavanje ko­maraca, najrasprostranjenija bolest, od koje se više umiralo no od bilo koje druge bolesti. Prema izvještaju dr Jovana Kujačića, štampanom 1925.

Djeca i učenje

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar U ambulanti pedijatra često se uz zdravstvene prob­leme roditelji žale da im djeca ne vole " „knjigu", ne „druže" se dovoljno sa „knjigom", ne „uče" kako treba.. .jednostavno nijesu zadovoljni. Iz tih razloga čini se da je ovo jedna od neiscrpnih tema za razgovor i pisanje.
Iako je zbog obilja nametljivog nekada nemoguće prepoznati vrijednosti koje zrače suptilnošću, mlada glumica Branka Femić na svoj nenametljiv, pomalo stidljiv način ulazi u vidokrug dramske publike. Gradeći svoju zvjezdanu stazu, Branka je 2006. na studijama glume u Cetinju pro­glašena za studentkinju klase.

Deformiteti koljena

Piše: Bojan Kraljević, Spec. primijenjene fizioterapije (BApp, Spec. App) Genu varum (lat.) predstavlja deformitet zgloba ko­ljena koji se odlikuje povećanjem rastojanja između unu­trašnjih ivica koljena, tako da natkoljenica i potkoljenica formiraju lučno iskrivljenje sa konveksitetom prema spolja. Najčešće se postojanje ovakve deformacije sreće bilateral­no (obostrano), međutim, u rijetkim slučajevima, moguća je pojava i unilateralno (jednostrano). Ukoliko ugao između natkoljenice i potkoljenice pređe 180°, možemo reći da se radi o prisustvu ovog deformiteta.
Crnogorsko udruženje za pomoć oboljelima od reumatskih bolesti održalo radionicu povodom Svjetskog dana artritisa Povodom Svjetskog dana artritisa, 12. oktobra, u Podgorici je održan sastanak Udruženja za pomoć oboljelima od reumatskih bolesti uz prisustvo pacijenata. Moto kojim se obilježava ovogodišnji...
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se