Piše: doc. dr med. sc. Bozo Vuković U Zborniku radova iz crnogorskog saniteta, Cetinje, 1998. godine, primarijus dr sc. Božidar Raspopović piše da je Interno odjeljenje u Bijelom Polju „počelo sa radom šezdesetih godina. Osnivač i prvi šef internog odjeljenja bio je dr Mihailo Laković, hematolog.
Moderna medicinska nauka u Crnoj Gori tek početkom 20. vijeka dobila je prvu ljekarku. Tačnije govoreći, 1907. godine Beranka Divna Veković (1886-1944) završila je školovanje na Medicinskom fakultetu u Sorboni.
Posebnu kategoriju otpadnih materija koje ugrožavaju životnu sredinu, pored komunalnog i industrijskog, čini manje poznati - medicinski otpad. Uvidjevši značaj njegovog pravilnog uklanjanja, danas su i najuticajnije svjetske organizacije jasno opredijeljene za širenje informacija i obezbjeđivanje mogućnosti zaštite javnog zdravlja suzbijanjem štetnog uticaja ovih materija.
Piše: Milorad Aranitović, Strukovni radni terapeut Proteza za donji ekstremitet ima zadatak da omogući stajanje i hod.

Ultrasonografija pluća

Piše: prim. dr Gani Karamanaga, spec. pulmolog Ultrasonografija grudnoga koša u prošlosti je imala ograničenu dijagnostičku vrijednost iz razloga što je detekcija bila moguća samo kod promjena na pleuri, u peridijafragmalnom dijelu, kao i na prednjem madijastinumu.
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se