Antraks-crni prišt

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković Antraks je zarazna pripljepčiva bolest. Javlja se češće kod domaćih životinja nego kod čovjeka, koji se u najvećem broju slučajeva i zarazi do bolesne životinje. Na zaraženom mjestu kod čovjeka, na koži se javlja čir, mrke boje, koji je još Hipokrit nazvao "crni prišt".
1965. dr Redžep Dedeić završava Stomatološki fakultet u Beogradu, dolazi u rodno Rožaje gdje primjenjuje sav svoj raskošni talenat za organizaciju rada, i pokreće mnoge projekte koji su stagnirali, naročito u periodu od 1969-1972. god. kada je bio upravnik Zdravstvene stanice i kada se izborio za izgradnju novog velelepnog Doma zdravlja u kome danas radi 150 radnika.
Festival zdravlja i zdravih stilova života upriličen je u popularnom tržnom centru „Delta City" u Podgorici 28. i 29. aprila. On je i ove godine organizovan pod logom Udruženja sportske medicine Crne Gore.
Maneken modnog studija „Cosmopolitan", Damir Haverić, 24-godišnji mladić, nekoliko godina uspješno se bavi manekenstvom. Zaštitno je lice brendova „Antony morato" i „Puma" za područje Crne Gore. Redovan je student Fakulteta za fizičku kulturu u Nikšiću, a bavi se i najvažnijom sporednom stvari na svijetu - fudbalom.
Iako ne naročito poznati kao opasnost koja se može preduprijediti, tumori glave i vrata danas predstavljaju grupu bolesti od kojih u Evropi godišnje oboli oko 150.000 osoba. Budući da procjena trenda rasprostiranja ovih bolesti nije nimalo ohrabrujuća, te da se smatra da će navedena cifra u periodu koji je pred nama biti multiplicirana, jasno je da potreba za uticajem na svijest građana predstavlja neophodnost čiji je jedini cilj očuvanje zdravlja građana
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se