Autor: Doc. dr Olivera Miljanović Izvod iz brošure "Preporuke za zaštitu zdravlja, ishranu i njegu djece" Izdavač: Dom zdravlja "Dimitrije Dika Marenić" Danilovgrad, 2012.g. Dojenje je jedinstveni proces koji obezbjeđuje idealnu hranu, zdrav rast i razvoj, smanjuje rizik od infekcija, doprinosi zdravlju majki smanjenjem rizika od raka dojke i jajnika i pruža osjećaj zadovoljstva i ravnoteže bebi i majci.

Kašalj kod djece

Piše: dr Mitar Šaranović Bronhije i dušnik su jako osjetljivi na dodir, tako da bilo koja strana supstanca, odnosno uzročnik (virus, dim, para, alergen...) prouzrokuje refleks kašlja. Posebno osjetljivo mjesto je karina (mjesto gdje se larinks dijeli u bronhije).
Piše: prof. dr sc Rajko Šofranac Preduslov unapređenja kvaliteta rada zdravstvene us­tanove jeste uočavanje samoocjenjivanjem disproporcije između postojećeg stanja i stanja definisanog smjernicama (akreditacijski standardi). Da bi ovaj proces bio uspješno sproveden potrebno je stvoriti niz preduslova.
Piše: mr ph. Maja Stanković, Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), Podgorica Praćenje bezbjednosti primjene ljekova, stručna procjena potencijalnih bezbjednosnih problema u vezi sa njihovom primjenom i komunikacija prema opštoj i stručnoj javnosti koja nakon toga slijedi, je jedna od najznačajnijih javnozdravstvenih aktivnosti i nadležnosti Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS). Sprovodjenje ovih nadležnosti je od velikog značaja za očuvanje zdravlja ljudi.
Gost u razgovoru o aktuelnim trendovima savremene farmaceutike, odgovorima i zahtjevima crnogorskog i regionalnog tržišta lijekova, te daljim inovacijama, bio je predstavnik veoma uticajne farmaceutske kompanije Actavis, Pavle Marjanović. Generički ljekovi, inovativni ljekovi koji zadovoljavaju i zahtjev kvaliteta i finansijske povoljnosti, nametnuli su se kao važna tema ovog dijaloga.
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se