Autor: dr med. Mirha Hasanbegović Dolaskom zimskih mjeseci, solarijumi ne gube na aktuel-nosti. Želja za očuvanjem preplanulog tena mnoge će, prije svega pripadnice ženskog pola, natjerati u posjetu salonima ljepote, radi „kvarcovanja". U Americi ova potreba je već odavno pro­glašena vidom zavisnosti, tenareksijom.
Piše: prim. dr sc. med. Ivo D. Ivanovic, Spec. za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju U savremenoj medicini osteoporoza se definiše kao bolest koštanog tkiva kod koje dominira gubitak kalcijuma, uz razređenje koštanih spongioznih trabekula, stanjenje korteksa i proširenje Haversovih kanala, što dovodi do gubitka koštane mase.
Piše:D. Novčić Predstavljene dvije od deset urađenih Nacionalnih smjernica dobre kliničke prakse. Njihovom primjenom racionalizovaće se potrošnja u zdravstvu, obezbijediti bolji kvalitet usluge, a pacijenti koji boluju od navedenih bolesti imaće ujednačen tretman
Piše: prof. dr sci. med. Božidar M. Bojović U medicinskoj praksi, test opterećenja glukozom suštinski determiniše koliko brzo se glukoza „čisti" - oslobađa iz krvi. Test se obično koristi za dijagnostiku dijabetesa, ali i dijagnozu insulinske rezistencije i reaktivne hipoglikemije.
Piše: dr Snežana Tomić Dolazak zime za neke od nas nosi sa sobom zebnju ne samo zbog hladnoće, već i zbog pojave nazeba i gripa karakterističnog za ovo doba godine. Simptomi uključuju: glavobolju, kašalj, curenje iz nosa, kijanje, bol u grlu, osjećaj slabosti i lomnosti u mišićima i kostima, povišenu tjelesnu temperaturu
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se