Piše: prim. mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec. za oralnu hirurgiju Maligna oboljenja (rak, kancer, karcinom, tumor) bolesti su koje karakterišu nekontrolisana dioba ćelija i njihova sposobnost da prodru u tkiva direktnim urastanjem ili metastazom (migracijom, rasijavanjem) van mjesta gdje se..

HIV I AIDS u stomatologiji

Dr Dragana Tabas Dr Ana Lakić Bulatović HIV - je virus humane imuno-deficijencije, prenosi se sa čovjeka na čovjeka, a napada i postepeno slabi imunološko sistem. Osoba koja u krvotoku ima virus je HIV pozitivna .HIV nije sinonim za AIDS.

Arganovo ulje

Piše: mr ph Jelena Đorđević Arganovo drvo, lat. Argan spinosa, pokriva cijelo po¬dručje Sjeverne Afrike. Poznato je kao „drvo života" ili „gvozdeno drvo". Datira iz perioda od prije 25 miliona godina. To je „drvo koje nosi tečno zlato u pustinji". Brz životni ritam i modni trendovi usmjeravaju nas ka neisrpnoj težnji za ljepšim, boljim, zdravijim ...

Influenca

Piše: dr Milica Šofranac Influenca, ili gripa1, virusna je bolest disajnog sistema, koja se lako prenosi a prouzrokovana je virusima influence A, B i C. Influenca je odavno dobro poznata bolest, a prvi vjerodostojan opis potiče od Hipokrata, još iz petog vijeka prije n.e. Prvi opis pandemije potiče iz 1580. godine, a od tada je zabilježeno 30-ak pandemija. U 20. vijeku dogodile su se..
Piše: dr Branka Gogić Bolest kretanja ili kinetoza označava kombinaciju neprijatnih simptoma kao što su: mučnina, povraćanje i vrtoglavica. U težim slučajevima javljaju se slabost, ubrzano i plitko disanje, pojava hladnog znoja. Kao dodatni simptomi su: povećano lučenje pljuvačke, žeđ, epigastrična nelagodnost (težina u stomaku), osjećaj tjelesne toplote, glavobolja...
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se