Piše: dr Nikoleta Sjekloća, Hoffmann La Roche Mart - mjesec borbe protiv kolorektalnog karcinoma 8 miliona smrtnih slučajeva godišnje širom svijeta uzrokovano je različitim vrstama kancera. Šta to jednu ćeliju podstakne da iz svoje harmonične životne kolotečine upadne u neobuzdani životni ciklus i postane maligna, uveliko je i danas nepoznanica. Da li smo u trci sa vremenom koju nam svakod­nevno nameće život u savremenom industrijalizovanom društvu, počeli gubiti bitku za zdravlje? Pitanja se mogu nizati u nedogled. Ono što je poznato, to su surovi podaci koji nas svake godine suočavaju sa realnošću visokog broja oboljelih i umrlih od različitih tipova kancera.
Premijer Milo Đukanović otvorio je 28. marta adaptiranu i savremeno opremljenu Polikliniku Kliničkog centra Crne Gore. Adaptacija i opremanje ukupno je koštala 1.270.000 eura, a oko 80 odstosredstava obezbijeđeno je putem donacija.Osim novih medicinskih aparata Poliklinika je opremljena informa-cionom tehnologijom, koja će omogućiti centralno zakazivanje..

Atopijski dermatitis

Piše: dr Dušica Gojković, spec. pedijatar Atopijski dermatitis je jedna od najčešćih dermatoza kod djece. Skoro 15% djece ima ovo obo­ljenje, a porast oboljevanja posebno se zapaža u razvijenim zemljama. Često se javlja veoma rano, u prvim sedmicama i mjesecima života, tako da 45% djece sa ekcemom razvje bolest u prvih 6 mjeseci, a do 80 % u prvih pet godina. Ipak, može se javiti i u kasnjoj dobi..
Piše: prim. mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec. za oralnu hirurgiju Tuberkuloza je zarazna bakterijska infekcija koju izaziva Mycobacterium tuberculosis. Ime je dobila po tuberkulima (čvorovima), koje uzročnik stvara u tkivu u kojem se nastanio. Bronhijalna astma (lat. Asthma bronchiale) predstavlja hronično, nezarazno zapaljenje disajnih puteva. Podjednako je zastupljena u oba pola. Može se javiti u bilo kom..
Krvni pritisak je sila koja potiskuje krv prema zidovima krvnih sudova i omogućava joj da cirkuliše kroz organizam. Sasvim je normalno da se tokom dana mijenja njegov nivo, te da on ima različite vrijednosti u pojedinim periodima. Međutim, ono što je nepoželjno jeste hronično izmijenjen nivo krvnog pritiska. Hipertenzija predstavlja vodeći uzrok nastanka srčanih bolesti ..
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se