29. septembar bio je dan koji je ove godine širom svijeta obilježilo bezbroj manifestacija posvećenih očuvanju zdravlja srca. Od 2000. godine ove aktivnosti se redovno sprovode posljed­nje nedjelje septembra. Ovogodišnje manifestacije imale su za podtemu sprečavanje naprasne srčane smrti.

Liječenje homeopatijom

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat Homeopatija je sistem liječenja razvijen 1796. godine, od strane njemačkog ljekara Samuela Hanemana. Ona se zasniva na zakonu sličnosti: „Slično se sličnim liječi" - principu prvi put prepoznatom od strane Hipokrata, oca savremene medicine, još u petom vijeku nove ere. U našem narodu postoji prepoznavanje ovog principa u izreci: „Klin se klinom izbija"

Bronhijalna astma

Piše: dr med. Olivera Grubač, specijalista pneumoftiziolog Specijalne bolnica za plućne bolesti - Brezovik Astma je grčka riječ, a znači teško, kratkotrajno disanje. Prvi pisani opis astme potiče sa tog područja, iz II vijeka p. n. e., od Arteja iz Kapadokije. Bronhijalna astma se definiše kao hronična upala disajnih puteva koja izaziva njihovu povećanu preosjetljivost na razne spoljašnje uticaje. Oni uzrokuju suženje disajnih puteva, zbog čega se javljaju tegobe u vidu osjećaja otežanog disanja, kašlja, zviždanja u grudima.
Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica - Nikšić Zapušen nos je problem koji pogađa djecu svih uzrasta. Starija djeca mogu lakše da se izbore sa ovom pojavom, dok je bebama potrebna naša pomoć. U nosnoj sluznici se nalaze žlijezde koje nam pomažu da lakše dišemo „podmazujući" nosić, ne dozvoljavajući sušenje nosića koje je prilično neprijatno, nekad i bolno i koje djecu čini razdražljivom.
Piše: dr stomat. Julija Rašović, ordinacija Apolonia, Podgorica Sve više malih hirurških intervencija izvodi se u svako­dnevnoj stomatološkoj praksi a to zahtijeva ozbiljno ramatranje načina sterilizacije instrumenata i opreme koja se koristi. Najprepoznatljivija su dva načina sterilizacije: Sterilizacija suvom toplotom i Sterilizacija stomatoloških instrumenata u autoklavu.
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se