Piše: Studio PravaPriča Podgorica & SM JWT Beograd Prošli mjesec obilježile su globalna, ali i nacionalna kampanja u borbi protiv raka dojke. Koristimo priliku da naše čitaoce upoznamo sa američkim iskustvima zahvajujući razumijevanju i vremenu koje nam je posvetila Sue K. Brown, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u CrnojGori.

Menopauza

Piše: mr ph. Snežana Ljumović Prelazno doba, koje se jos naziva klimakterijum, je fiziološki period u životu žene koji predstavlja prelaz iz fertilnog perioda ka senijumu, a sastoji se od perimenopauze, menopauze i postmenopauze. To je involutivni period koji obuhvata 5 godina prije i nakon menopauze, a označava vrijeme u kome dugotrajni nedostatak ženskog hormona estrogena vodi ka brojnim promjenama kod žene.
Piše: Mr sci. ph. Ivana Gojković Aloja vera je samonikla biljka koja vodi porijeklo sa obala Evrope i sjeverne Afrike. Iz listova aloje cijedi se sok nazvan aloin, koji ima široku primjenu u medicinske i kozmetičke svrhe. U svijetu znana kao Aloe Vera Barbadensis Miller, ova je biljka od davnina poznata kao eliksir mladosti. Zbog svoje hranljive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je „kraljicom ljekovitih biljaka".

Ishrana i zubi

Piše: dr Rade Mrdak, ordinacija Apolonia, Podgorica Zubi imaju ulogu u pripremi zalogaja za nastavak varenja hrane tako što je sijeku, kidaju i melju. Na taj način se hrana miješa sa pljuvačkom i omogućuje se lakše gutanje. Ona počinje da se vari već u ustima.

Intolerancija na hranu

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat Intoleranciju na hranu predstavlja nemogućnost metabolisanja i razgrađivanja odnosno varenja određene vrste hrane. U pitanju je metabolički nedostatak, a ne imuna reakcija na specifični protein u hrani, kao što je to slučaj sa alergijama na hranu.
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se