Lomonosov je rođen u selu Denisovka (sada Lomonosovo), na dalekom sjeveru Rusije, sa Arhangelskom kao najbližim poznatim centrom. Neutoljiva žeđ za znanjem primorala ga je da kao dječak napusti ribarski dom svojih roditelja i kao desetogodišnjak pješke se uputi za Moskvu. Kao talentovani polaznik škole Zaikonospaski dobio je preporuke za nastavak školovanja u Sankt Peterburgu na Univerzitetu Carske akademije nauka. Dalje obrazovanje stekao je na njemačkim univerzitetima u Marburgu i Frajburgu.
Piše: Maja Pejović, feng šui konsultant Ono na šta je najvažnije obratiti pažnju jeste položaj na kom se nalazi žuta petica. Žuta petica svake godine mijenja svoj položaj, a samim tim i polje na koje vrši svoj negativni uticaj. Sektor koji je pogođen žutom peticom jeste dio kuće koji treba najmanje koristiti u toku godine.
Piše: prim.dr Milorad Cimbaljević, spec. fizijatar U savremenoj medicini fizijatrija ima značajnu ulogu i u preventivi i u dijagnostici i u liječenju. Svakom bolesniku hospitalizovanom na bilo kojem odjeljenju treba, pored medikamentozne terapije, od prvog dana u liječenju uključiti i medicinsku rehabilitaciju.

Dobar san za dobar dan

Piše: Bojan Kraljević Spec, primijenjene fizioterapije (BApp, Spec. App) Nakon svakodnevnih aktivnosti naše tijelo zahti­jeva zaslužen odmor. Kvalitet samog odmora i sna su jako bitan element u tome. Mnoga istraživanja dovela su do rezultata da pomenuto zavisi velikim dijelom od strukture na kojoj se leži. Smatra se da spavanje na odgovarajućem ležaju daje mogućnost produženja sna za bar 50 minuta.
Pišu: dr Jevto Eraković, dr Nela Eraković Ljudi često ono što dovoljno ne poznaju ili ne razumiju automatski proglašavaju nepodobnim. Takav je slučaj i sa prehrambenim aditivima. Prva pomisao na aditive, konzervanse, emulgatore... jeste opasnost po zdrav­lje! Da li su svi aditivi štetni, na koje treba obratiti pažnju, u kojoj mjeri ih upotrebljavati, kako provjeravati proizvode koje kupujete, sve su to nedoumice koje zahtijevaju pojašnjenja.
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se