Piše: prof. dr sci. med. Zdravko N. Kadijević Od davnina je poznato da povoljna klima sprečava i liječi astmu, a nepovoljna je pogoršava. Klimatsko liječenje astme spada među najstarije metode liječenja. Astma je najčešća hronična inflamatorna bolest malih i srednjih disajnih puteva djece koja kod genetski predisponiranih dovodi do promjena preosjetljivosti na različite stimulanse i do suženja disajnih puteva (spazma). Kad se spazam (bronho- opstrukcija) ponavlja, onda se to zove astma.
Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije Gledajući gomilu takve djece i razmišljajući o njima, Sofija Petrovna je zamislila specijalnu instituciju za njih. Međutim, otvaranje ovakve institucije pominjano je na Cetinju još u januaru 1903. godine. Zahvaljujući upravo njoj, na Cetinju je 1903. godine otvoren prvi vrtić pod imenom “Djetski sad velike knjeginje Milice Nikolajevne”

Ulcus cruris

Piše: dr Dragutin Višnjić Opšta bolnica Nikšić Ulcus cruris je ulceracija lokalizovana na koži donjeg dijela potkoljenice, koja u najvećem broju slučajeva nastaje kao rezultat hronične venske insu cijenscije. Bolest je česta i obično se javlja kod starijih osoba.
Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva Za razliku od visokoćelijske prirode epiderma, dermis je sastavljen od matriksa, kolagena, elastina i glikozaminoglikana sa ćelijama različitog embrionalnog porijekla. Najnovije studije sugerišu da ćelije dermalne papile oko folikula dlake mogu funkcionisati kao adultne dermalne stem ćelije.
Shodno svojim radnim obavezama koje imam kao ministar, ali i kao predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, trudim se da vodim zdrav život. Smatram da je okruženje u kojem čovjek boravi jako bitno, ali i životne navike.
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se