Dr Marko Rašović Ordinacija Apolonia, Podgorica Prije svega, o oralnom zdravlju djeteta potrebno je voditi računa od samog rođenja, od pravilnog dojenja i ishrana, na prvom mjestu. Što se tiče oralnog zdravlja, tu prije svega treba voditi računa da dijete ne stekne neke loše navike, kao stiskanje jezika i predugo korišćenje cucle.

Veganstvo ili ne ?

Piše: Mr sci. ph. Ivana Gojković Ishrana koja u posljednje vrijeme intrigira javnost, pred­stavlja odličan način promocije humanosti i boljeg, zdravijeg života. Označava čitavu jednu filozofiju koja teži isključiti - koliko god je to moguće i praktično - sveoblike okrutnosti i iskorištavanja životinja za hranu, odjeću i bilo koju drugu svrhu, i koja promoviše korišćenje neživotinjskih, odnosno biljnih, alternativa za dobro čovjeka.

Hipertenzija

Piše: Prof dr Nebojša Tasić, internista kardiolog, KVB-Dedinje, Beograd, PZU Rezidencija zdravlja, Podgorica Hipertenzija, odnosno povišen krvni pritisak, predstavlja vrijednost krvnog pritiska kod odraslih osoba veću od 120/80 mmHg. Krvni pritisak tokom dana i noći može rasti ili padati u zavisnosti od mnogih faktora. Ukoliko krvni pritisak tokom dužeg vremena ima veću vrijednost od 120/80 mmHg, tada govo­rimo o hipertenziji. Hipertenzija je jedna od najraspostranjenijih bolesti na planeti.
Pišu:  Dr Vesna Mitić-Lakušić, mr sc specijalista opšte kirurgije Dr Predrag Bajić, mr sc specijalista opšte i digestivne kirurgije Hemoroidalna bolest predstavlja skup simptoma uzroko­vanih komplikacijama koje zahvataju hemoroidalno tkivo. Iako je ova bolest prepoznata i tretirana još u antičkom dobu od strane Hipokrata, smatra se bolešću savremenog čovjeka. Na to ukazuje i podatak da 50% ljudi iznad 30 godina boluje od ovog oboljenja, i da je taj broj u stalnom porastu. Češća je kod muškaraca nego kod žena.
Ovogodišnja kampanja protiv raka dojke u Crnoj Gori ima pozivnu poruku - Svim srcem u borbi protiv raka dojke. Tokom mjeseca oktobra medicinska zajednica, NVO sektor, društveno odgovorne kompanije i mediji, ujedinili su svoje snage kako bi poslali jaku poruku o ulozi i znajačaju prevencije raka dojke.
256FanovaLajkuj
0PratilacaZaprati
0PratilacaZaprati
0PretplatniciPretplatite se