OTKRIVANJE I LIJEČENJE DIJABETESA

0
912

Institut za javno zdravlje u saradnji sa Udruženjem endokrinologa Crne Gore, u cilju unapređenja zdravstvene zaštite lica sa šećernom bolešću, 8. oktobra u amfiteatru Medicinskog fakulteta organizovao je stručni skup pod nazivom “Zdravstvena zaštita lica sa šećernom bolešću – Otkrivanje i liječenje dijabetesa”. Ovaj skup bio je uvod u seminar „OSAM GRADOVA“ koji se održao u svim zdravstvenim centrima Crne Gore u periodu od 8-17. oktobra.

Na skupu su prezentovani podaci iz Crne Gore i svijeta, koji upućuju na značaj ranog otkrivanja i integrisanog liječenja dijabetesa, te primjena i potrošnja antidijabetika u Crnoj Gori.

Na skupu je govorila dr Sanja Medenica, direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. – Najrasprostranjenije bolesti u Crnoj Gori su hronične masovne bolesti i imaju najveći udio u opterećenju bolestima crnogorskog društva. Stoga, integrisani zdravstveni sistem u društvenu zajednicu, najbolji je odgovor na izazove modernog doba. Svaka karika u lancu koji ga čini,  podjednako je važna. Jedan od kvaliteta integrisanog zdravstvenog sistema je i prijavljivanje osoba sa hroničnim bolestima u registre. Podaci dobijeni na taj način oslikavaju trenutnu zdravstvenu situaciju i upućuju na potrebne korake u pravcu poboljšanja zdravstvene zaštite. Obilaskom svih zdravstvenih centara u Crnoj Gori tokom narednih deset dana, daćemo svoj doprinos u borbi protiv šećerne bolesti i unaprijediti zdravstvenu zaštitu, što u stvari predstavlja svrhu rada Instituta za javno zdravlje i svih zdravstvenih institucija, u cilju očuvanja i unaprjeđenja zdravlja stanovništva Crne Gore.

Dr Dragan Likić, iz Instututa za javno zdravlje, naglasio je da je dijabetes bolest svih, i bogatih i siromašnih. – Vlada Crne Gore je 2012. godine donijela nacionalnu strategiju za borbu protiv šećerne bolesti, a u nju je uvršten i registar oboljelih. Registar je uspostavljen i funkcioniše od 1. januara 2013. godine. Do kraja 2013. godine evidentirano je 33 657 odraslih osoba sa dijabetesom. Do kraja septembra 2014. godine, unesene su 3 743 novooboljele osobe od dijabetesa, a 23% tih osoba imaju komplikacije prilikom utvrđene dijagnoze.

– Prema podacima Internacionalne dijabetološke federacije, imamo preko 68 000 osoba sa povećanjom tolerancijom glukoze, i preko 19 000 onih koji ne znaju da imaju dijabetes, to znači da imamo preko 100 000  građana sa povećanim šećerom u krvi. Ciljevi nacionalne strategije usmjereni su ka unaprjeđenju sposobnosti nacionalnog sistema, kvaliteta i redukovanju komplikacija. Takođe, ciljevi su usmjereni na unaprjeđenje znanja i vještina u prevenciji i odlaganju dobijanja dijabetesa, promocija istraživanja itd.- kazao je dr Likić.

 

Kako je kazao dr Sreten Kavarić, endokrinolog iz Kliničkog centra Crne Gore, važno je da se ljudi edukuju i da se radi na uzdizanju svijesti o šećernoj bolesti. – Registar treba da sadrži što više podataka, u skladu sa Zakonom o registrima i zaštitom podataka. Nadamo se da će softver biti dosputan i endokrinolozima, kojih je u Crnoj Gori samo 20, jer pacijenti moraju posjetititi nas, to je činjenica, pa se nadam da će nam pomoći da se uključimo. Niko od nas nije svjestan koliko dnevno trošimo i unosimo kalorija, kada znamo da možemo preventirati gojaznost i da moramo povesti računa o tjelesnoj masi.

Dr Olivera Bošković, takođe endokrinolog Kliničkog centra Crne Gore,  ističe da je od važnosti spriječiti komplikacije koje može izazvati dijabetes. – Inače, u mnogim zemljama se radi transplantacija pankreasa, i to će uticati na rješavanje ovih problema kada zaživi i kod nas. Stalno ponavljamo da je potrebno da oboljeli poštuju adekvatno sprovođenu dijetu, da imaju fizičku aktivnost koja je dozirana i kontrolisana, a uz to da vrše samokontrolu glikemije prije i nakon obroka. Naš zadatak i odgovornost je edukacija i primjena terapije, kao i razgovor sa oboljelima – kazala je dr Bošković.

            Dr Snežana Vujošević sa Klinike za internu medicinu KCCG, govorila je o faktorima rizika uzroka dijabetesa i kako ga prevenirati. Ono što je važno, za tip 1 i tip 2 su različiti simpomi, pa kad se tip 2 pojavi, 50% pankreasa je već uništeno, jer pacijenti imaju već godinama unazad intoleranciju na šećer. Svi mi smo normoglikemični samo četiri sata dnevno, zato je potrebno kontrolisati i konstatovati jutarnju hiperglikemija koja ukazuje na to – kazala je dr Vujošević i dodala: – u svakom slučaju, potrebno je kod endokrinologa uraditi osnovne dijagnostičke metode, napraviti testove, smanjiti troškove, i time povećati efikasnost.  Što se tiče visokog šećera, kod pacijenata postoje komplikacije koje mogu da dovedu do komatoznog stanja, pa je neophodno znati kako rehidrirati organizam.  Ništa ne bi trebalo ignorisati, pogotovo ovakve probleme. Sa njima se treba suočavati i potrebno je zajedno sa doktorima i porodicom usmjeriti pažnju ka prevenciji rješavanja ovog problema.

O racionalnoj primjeni ljekova govorila je mr ph Olgica Knežević iz Fonda za zdravstveno osiguranje. – Propisivanje ljekova u količinama većim od mjesečne potrošnje svakako nije racionalna potrošnja ljekova. Dijabetes snažno pogađa ugrožene osobe, tihi je ubica, ali se može djelovati i prevenirati. Fondu nije štednja prevashodan cilj, već optimalno liječenje koje će samo po sebi dovesti do uštede – kazala je mr ph Knežević.

 

           Svjetski dan dijabetesa obilježen je i u Danilovgradu. Povodom Svjetskog dana dijabetesa na Trgu golootočkih žrtava u Danilovgradu, Dom zdravlja je u saradnji sa Udruženjem roditelja djece sa dijabetesom obilježio Svjetski dan dijabetesa.

Medicinski tim Doma zdravlja je mjerio građanima nivo šećera u krvi, krvni pritisak i tjelesnu težinu. Ljekari su davali savjete pacijentima.  Djeci koja imaju dijabetes, kao i do sada, direktorica Doma zdravlja je obezbijedila prigodne poklone koji su im uručeni a Crnogorski Telekom im je poklonio mobilne telefone.