Predavanje u Savjetovalištu za dijabetes

0
472

15Dijabetes mellitus predstavlja sindrom poremećenog metabolizma sa prisutnom hiperglikemijom usljed smanjene sekrecije insulina, smanjenog biološkog dejstva insulina ili i jednog i drugog.

Dijabetes melitus TIP I javlja se kod mlađih osoba sa pikom u pubertetu. Beta ćelije pankreasa bivaju praktično uništene, insulina u cirkulaciji gotovo da nema, a glukagon biva povišen. Bez insulina jetra, mišići i masno tkivo ne samo da ne mogu da apsorbuju glukozu, već je oslobađaju.

Dijabetes melitus TIP II nastaje uglavnom kod osoba starijih od 35 godina. Pacijenti sa tipom II su najčešće gojazni i/ili imaju pozitivnu porodičnu anamnezu za dijabetes. Nije potreban insulin za preživljavanje, ali vremenom se insulinska sekrecija smanjuje pa je potreban insulin radi postizanja optimalne glikoregulacije.

Faktori rizika su porodična anamneza (roditelj, brat, sestra…), gojaznost, preko 40 godina starosti, žene koje su rađale krupniju djecu, hipertenzija (>140/90 mmHg), HDL holesterol < 0,9 mmol/l i/ili trigliceridi > 2,8 mmol/L i fizička neaktivnost.

SIMSimptomi dijabetesasu: učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, izrazit umor, stalna glad, gubitak težine, zamućen vid, infekcije, svrabež kože… SIMPTOM I 50% bolesnika u trenutku postavljanja dijagnoze ima neku od komplikacija dijabeta, što govori da je bolest počela mnogo ranije nego što je dijagnostikovana.

Zdravim načinom života možete čak i spriječiti pojavu dijabetesa tipa II ili je toliko odložiti da nećete osjetiti komplikacije koje ona donosi. Tri stvari su vrlo bitne u liječenju šećerne bolesti i ne mogu se posmatrati odvojeno jedna od druge su: fizička aktivnost, način ishrane i potreba ljekova. – Tjelesna hrana koju uzimamo mijenja se u nama ali duhovna hrana koju primamo mijenja nas u nju samu – kaže dr Zigel. Kada nastupa hipoglikemija?

Sadržaj glukoze u krvi može se naglo smanjiti kao posljedica liječenja insulinom i/ili tabletama. Takvo stanje se zove hipoglikemija. Ovo stanje može biti posljedica gladovanja (propuštenog obroka), prevelike doze tableta, ili pak povećane fizičke aktivnosti.

Simptomi hipoglikemije su: drhtanje, znojenje, anksioznost, vrtoglavica, glad, palpitacije, smetnje vida, umor I pospanost, glavobolja, razdražljivost …

Šta raditi kada nastane hipoglikemija? – Pojesti kocku šećera – Popiti zaslađeno piće – Pojesti dodatni obrok bogat ugljenim hidratima – U slučaju gubitka svijesti, neophodno je dijabetičaru dati injekciju glukagona. – Odmah ostavite cigarete! Ukoliko ne možete bez njih, pokušajte da maksimalno smanjite broj popušenih cigareta do 5 dnevno, uz obavezno uzimanje 500 mg vitamina C. – Pivo i slatko vino sadrže ugljene hidrate i mogu podići nivo šećera u krvi.

Alkohol podstiče apetit, što može izazvati prejedanje i samim tim porast šećera u krvi, može ometati pozitivne efekte ljekova protiv dijabetesa ili insulina, povećati nivo triglicerida, može da poveća krvni pritisak i da izazove crvenilo, mučninu, ubrzan rad srca i nejasan govor.

Kako se ponašati kada se pojavi druga bolest pored šećerne?

U toku bilo koje druge bolesti u organizmu može da se pojavi sadržaj stresnih hormona (npr. kortizol, adrenalin), koji djeluju suprotno insulinu i povećavaju sadržaj glukoze u krvi. Zato se oboljelima od šećerne bolesti, koji imaju pridruženu bolest, a liječe se insulinom, povećava doza, dok se oni koji se liječe tabletama, privremeno prevode na insulinsku terapiju.

Podsjetnik:

– Vodite računa o dobro regulisanom sadržaju glukoze u krvi, – Krećite se svakodnevno, – Redovno kontrolišite TA, – Uvijek držite pri sebi šećer, – Sa sobom nosite karticu dijabetičara, – Obratite pažnju na promjene vida, – Kontrolišite sadržaj bjelančevina u urinu, – Obratite pažnju na bolove u grudima i/ili otežano disanje, – Redovno, svako veče sami ili uz pomoć ukućana pregledajte stopala.

POŠTUJTE SVOJE ZDRAVLJE, POŠTOVAĆE I ONO VAS!

Dijabetes nije ništa fatalno i nepobjedljivo ukoliko imate zdrav pristup načinu života, što uključuje sve njegove segmente, počev od ishrane, adekvatne fizičke aktivnosti, preko pravovremenog terapijskog pristupa do redovnih ljekarskih kontrola.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti 14. novembra, savjetovalište za dijabetes Doma zdravlja Kolašin je organizovalo predavanje ,,Zdrava ishrana je pravo, a ne privilegija”. Posjetiocima je ukazano na opasnost od dijabetesa, mjere prevencije, liječenje i kontrolu, ali i kako da poboljšaju kvalitet života ukoliko su već oboljeli.

Nakon predavanja, svi zainteresovani su mogli izmjeriti šećer u krvi i krvni pritisak i dobiti savjete.

Dom zdravlja Kolašin je za dijabetičare uradio edukativne brošure, koje dobijaju pri prvoj posjeti savjetovalištu. Pacijentima se obavezno radi kontrola očnog dna i dopler krvnih sudova.

Savjetovalište za dijabetes očekuje donaciju aparata za mjerenje šećera u krvi, koji će biti podijeljeni pacijentima koji redovno posjećuju savjetovalište i koji nisu u mogućnosti iste da kupe.