Predsjednik Svjetske asocijacije transplantacijske medicine u posjeti Crnoj Gori

0
411

sajt transpMinistar zdravlja prof.dr Miodrag Radunović sa saradnicama razgovarao je sa prof. dr Francisom Del Monikom , predsjednikom Svjetske asocijacije transplantacijske medicine i dr Mirelom Bušić, direktoricom Regionalnog zdravstvenog razvojnog centra za donaciju organa i transplantacionu medicinu u okviru mreže Jugoistočne Evrope.

– Razgovarali smo o dostignućima Crne Gore, kada je transplantacioni program u pitanju, u periodu koji je iza nas, o realizaciji zaključaka sa prethodnog sastanka, a iskorisltili smo priliku da naše uvažene goste informišemo da se Zakon o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri i da još nije usvojen u Parlamentu. Takođe, razgovarali smo o listama čekanja i saopštili da imamo 15 pacijenata koji čekaju transplantaciju jetre, 60 koji čekaju transplantaciju bubrega i 5 ljudi koji čekaju transplantaciju srca. Poruka i sa ovog sastanka, što želimo i kroz implementaciju zakona, upravo je da moramo davati organe ako želimo da u okviru Eurotranplanta spasimo ljude koji čekaju na transplantaciju – saopštio je ministar Radunović.

Nakon sastanka prof. dr Franciso Del Moniko zahvalio se ministru Radunoviću na prilici da gostuje Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

– Želim da pohvalim zalaganje Ministra i sve realizovane aktivnosti  koje se odnose na dalji razvoj donorskog i transplantacijskog  programa za pacijente u Crnoj Gori. Danas sam tu sa dr Mirelom Bušić, koja je odgovorna za učešće Crne Gore u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Evrope i čija je misija usmjerena ka ostvarenju cilja da svaka zemlja učesnica ovog programa razvije donorski program sa umrlog davaoca i presađivanje sa živog davaoaca – kazao je Del Moniko i dodao:

– Postignuti su izuzetnai rezultati u Crnoj Gori  i to razvojem liste čekanja, organizovanjem koordinatora  u bolnicama u cilju  dobijanja donora organa, a sada i izdvajanjem budžeta koji će biti usmjeren za riješavanje potreba u oblasti transplantacije, kao i razvojem HLA laboratorije i laboratorije za tipizaciju tkiva u zemlji. Sve su ovo značajne i praktične aktivnosti realizovane od strane Ministarstva. Cilj današnjeg sastanka je utvrđivanje daljih strateških pristupa  u pogledu budućih koraka razvoja od onoga što je već postignuto , kao i utvrđivanje planova daljeg razvoja programa

Na kraju, prof. dr Del Moniko, čestitao je ministru Radunoviću na onome što je do sada postignuto i naglasio da dalji razvoj donorskog programa i transplantacije ostaje cilj koji bi trebalo realizovati kako bi se transplantiranje obavljalo  rutinski u Crnoj Gori, kao što je to slučaj u skoro svakoj državi istočne Evrope.