Predstavljena dostignuća u stomatologiji

0
480

U organizaciji RSV FARMACIA GRUPE i PLANMECA OY na Medicinskom fakultetu u Podgorici 13. septembra održan je stručni skup u vezi sa dostignućima u stomatologiji i savremenom pristupu u ovoj oblasti.

 

Stručni skup otvorio je Nj. E.  gospodin Peka Orpana, Ambasador Republike Finske u Beogradu – Veoma mi je drago što prisustvujem ovom skupu. Prisustvo kompanije Planmeca OY je dobar je pokazatelj sve bolje saradnje između Crne Gore i Finske. Nordijski institut za istraživanje nudi prostor za saradnju i obrazovanje kadrova, a Planmeca OY nudi veoma napredne tehnologije i donosi ih u Crnu Goru, kao i iskustvo besprijekorne saradnje akademskog i poslovnog sektora.

Osim ambasadora Finske u Beogradu, na otvaranju je govorila i prodekan za nastavu Medicinskog Fakulteta dr Olivera Mijanović.

– Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas ovdje upravo zbog naših gostiju iz firme Planmeca. Osim obrazovanju na našem fakultetu smo posvećeni i istraživanju kao i implementiranju novih tehnika u praksu. Posebno nam je drago što ćemo danas  govoriti o novim standardima u stomatologiji – kazala je dr Mijanović.

Gospodin Jan Moed, menadžer Planmeca OY za centralnu Evropu, predstavio je rad i dostignuća kompanije i nakon toga održao  predavanje “Digitalna perfekcija – Jedinstvena 3x3d rješenja u kombinaciji sa otvorenim CAD/CAM-om”.

– Planmeca OYje prilično mlada, ali brzorastuća kompanija. Danas smo najveće privatno preduzeće koje se bavi proizvodnjom tehnologije za stomatologiju i po tome smo specifični. U okviru Planmeca grupe imamo više preduzeća i sva se bave proizvodnjom aparata u oblasti stomatologije. U okvriru kompanije radi 2900 zaposlenih i naše proizvode izvozimo na globalnom nivou. U nekim oblastima smo lideri, pogotovo na tržištu Skandinavije i Francuske – rekao je Moed predstavljajući Planmecu OY.

Kako je kazao, kompanija je specifična i po tome što više od 10%  zarade ulažu u istaživanja, što je veoma visok procenat, jer u ovoj oblasti kompanije izdvajaju uglavnom 1 ili 2%. Po njegovim riječima, za Planmecu je bitno što su veoma rano prepoznali značaj dizajna koji kombinuju sa estetikom.

Svojim predavanjem dr Maks Heiland iz Njemačke  je na iscrpan način prezentovao temu “CBTC- aktuelni koncepti i buduće perspektive”. Dr Heiland je objasnio na koji način je došlo do saradnje između Odjeljenja maksiofacijalne hirurgije, gdje je načelnik, i kompanije Planmeca. – Bavimo se implantologijom i kompanija Planmeca nam je neophodna za neke stvari. Kod nas u Njemačkoj svaki stomatolog može sam da odradi određena snimanja, što nije uvijek praksa u drugim zemljama, već se pacijenti upućuju na druga mjesta – kazao je dr Heiland.

Dr Heiland je u svom izlaganju kroz prikaz slučajeva predstavio skenere sa niskom izloženošću radijaciji, a sa mogućnostima koja su daleko bolja nego na skenerima koji su korišćeni do sada. – Rezultati koje dobijemo su veoma korisni, čitamo ih sa CD-a uz pomoć softvera. Sve počinje navigacijom. Radiolozi su nam rekli da moramo sami da pripremamo podatke, ukoliko želimo da ih koristimo i tako smo mi, hirurzi, naučili određene setove podataka kojima se služimo. Kada smo počeli sa radom, određena vrsta snimaka nam je bila zadovoljavajuća, ali toliko smo napredovali da je danas gotovo moguće uraditi bilo šta što zamislite. Tržište u Njemačkoj je veoma konkuretno, ali ono što nudi Planmeca je napredna tehnologija. Zahvaljujući svemu tome rekonstruktivna hirurgija je veoma napredovala, pacijenti su bezbjedniji, a doktorima je olakšan rad – kazao je dr Heiland.

Osim toga, dr Heiland je predstavio način na koji se koriste savremeni skeneri u maksilofacijalnoj hirurgiji i koliko to doprinosi boljim rezultatima. Kako je naveo, planiranje u 3d verziji dovodi do toga da se mogu dizajnirati različiti implanti koji su neophodni pacijentima.

Predavanje je održao i doc. dr Vlahović Zoran, na temu “CBTC u svakodnevnoj stomatološkoj praksi”.

– Radiolozi su za napretke u svojoj oblasti žrtvovali svoje zdravlje i važno je imati to u vidu. Osim toga, sama umješnost tehničara je uticala na razvoj radiologije u stomatologiji. Svi ti  veliki napretci su doveli do izuma digitalnog rentgena, koji danas koristimo svakodnevno. Sigurno je da će se stomatologija razvijati u različitim pravcima, ali je svakako najveći akcenat na implantologiji, što zbog agresivnog marketinga kompanija, što zbog zahtjeva pacijenata. Svaki dan se razvijaju novi sistemi i sve više kompanija pokušava da se oproba u ovom biznisu. U implantologiji je radiologija veoma bitna, a sa pojavom digitalnih rentgenta uspjevamo da projektujemo izgled implanta – kazao je doc. dr Vlahović.

On je naveo nekoliko slučajeva uspješnog rešavanja problema uz pomoć CBTC-a, naglasivši značaj napredaka u stomatologiji, kako zbog estetike tako i zbog zdravlja.

Na skupu su predstavljeni i proizvodi kompanije Planmeca OY, koji osavremenjavaju stomatološku djelatnost, a prisutnim stomatolozima upućen je poziv od gostiju iz Finske i Njemačke, da dođu i osim putem predavanja i teorije, sa onim što je predstavljeno upoznaju se kroz praksu koja se tamo sprovodi.

Skupu je prisustvovao veliki broj stomatoga koji su interaktivno učestvovali na veoma zanimljivim predavanjima, potkrijepljenim video-zapisima, fotografijama i primjerima iz saakodnevne prakse.