Pružati ljubav i ne zaboravljati prave vrijednosti života

0
615

[heading]Poznati i zdravlje: Damir Haverić, maneken[/heading] Maneken modnog studija „Cosmopolitan”, Damir Haverić, 24-godišnji mladić, nekoliko godina uspješno se bavi manekenstvom. Zaštitno je lice brendova „Antony morato” i „Puma” za područje Crne Gore. Redovan je student Fakulteta za fizičku kulturu u Nikšiću, a bavi se i najvažnijom sporednom stvari na svijetu – fudbalom.

Uvijek pozitivan i raspoložen, omiljen je među prija­teljima, voli izlaske i druženja, a porodicu smatra svojom oazom odakle crpi pozitivnu energiju.

Zašto si odlučio da se baviš manekenstvom i da ono bude tvoj životni poziv?

Manekenstvom sam se počeo baviti sasvim slučajno. Moj drug i komšija Srđa predložio mi je da se oprobam kao maneken, rekavši mi da imam sve predispozicije koje su potrebne jednom manekenu. To mi se učinilo veoma interesantnim i drugačijim od svega što sam radio do tada. Bio je to jedan izazov više, nešto novo, a ja volim izazove i tako je sve počelo. Međutim, manekenstvo ne smatram poslom već hobijem, pošto ono ne može vremenski dugo da traje.

Iako je u našoj zemlji muška moda još uvijek nedovoljno razvi­jena, ti si učestvovao u skoro svim dosadašnjim modnim manifes­tacijama ?

Modna industrija u Crnoj Gori je u usponu, štaviše, kod nas se godišnje ogranizuje mnogo više modnih manifestacija nego u okruženju, što je za svaku pohvalu za organizatore, dizaj­nere, modne kuće i iskreno se nadam da će tako biti i ubuduće.

Dobar fizički izgled osim genetike podrazumijeva i određeni režim ishrane ?

Veoma je bitna pravilna ishrana, treninzi, ali ne treba zanemariti genetiku. Jako vodim računa o ishrani, jedem 5 pravilno raspoređenih obroka, pijem dosta tečnosti. Slatkiše gotovo da i ne konzumiram, ali naravno, i ja nekada imam izuze­taka kada se opustim i uživam u hrani.

Uzpravilnu ishranu potrebno je i dosta treninga. Da li i koliko često treniraš ?

Svakog dana redovno treniram dva puta po dva sata. Trening je sastavni dio mog života – čini da se osjećam bolje i jače, a uz to doprinosi mom samopouzdanju.

Postoji li trema na revijama kada su svi pogledi upućeni ka tebi a ti u par minuta moraš da daš svoj maksimum i da na najbolji način prezentuješ model i kreatora čiji model nosiš?

Možda je postojala prva dva-tri puta, sada već ne. Više je to neki lijepi osjećaj, jednostavno, volim to i uživam. Okružen sam lijepim stvarima koje su sastavni dio jednog modnog događaja.

Jesi li nekada imao neki peh na modnoj reviji ?

Nijesam, što ne znači da se nije desilo drugima a da se neće možda i meni desiti – jer dok traju revije, u bekstejdžu vlada haos.

Na koji način provodiš slobodno vrijeme. Kako se opuštaš ?

Šetam, gledam filmove, čitam, igram fudbal, a tu je i djevojka kojoj poklonim dio svog slobodnog vremena.

Da li bi na osnovu sopstvenog iskustva preporučio mladim osobama da se bave manekenstvom i koji bi bili tvoji savjeti za njih ?

Svakako da bih, jer je to jedno lijepo iskustvo. Može i da se zaradi novac, stiče se dodatno samopouzdanje, a tu su i nezaboravna druženja, putovanja u različite zemlje, upoznavanje različitih kultura, sklapaju se nova prijateljstva, nove ljubavi, upoznaju se uspješne ličnosti… Mislim da su to dovoljni razlozi zbog kojih bi jednoj mladoj osobi preporučio da se bavi maneken­stvom.

Tvoj savjet za naše čitaoce ?

Da paze na svoje zdravlje, da vode računa o ljudima koje vole, uživaju u životu, da pružaju ljubav i da ne zaboravljaju prave vrijednosti života.