30. septembar – Razvijaju robotizovan sistem za neurohirurgiju – Hrvatska

0
402

         Saradnja Hrvatske agencije za male privrednike, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sistema na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) i firme INETEC rezultirala je razvojem i kliničkom primjenom robota RONNA i komplementarnog projekta NERO.

        Projekte spredvodi Bojan Jerbić sa FSB-a, a cilj mu je da oni u budućnosti predstavljaju jedinstveno robotsko rješenje za neurohirurške zahvate, kaže se.

        RONNA je pojednostavljeno autonomni dvoručni robotizirani sistem za neurohirurgiju koji se primjenjuje kao pomoć pri navigaciji neurohirurških operacija. Može i samostalno da izvoditi operacije pa rasterećuje hirurga koji, u tom slučaju, obavlja samo najosjetljivije zahvate koje robot još uvijek nije u stanju da obavlja.

        -Taj projekt je dokaz kako je osmišljenim i dugoročnim ulaganjem moguće u Hrvatskoj stvoriti nove vrijednosti u visokim tehnologijama. Nadam se da nećemo propustiti priliku da Hrvatska postane tehnološki brend u medicinskoj robotici – istakao je Jerbić koji još brži razvoj na ovom polju očekuje nakon osnivanja Nacionalnog centra za medicinsku robotiku.

        Prva robotska neurohirurška operacija sa sistemom RONNA izvedena je u martu 2016. godine, a danas već četvrta generacija tog robota operiše u Kliničkoj bolnici Dubrava pod vodstvom prof. dr Darka Chudyja.

        RONNA kontinuirano postiže rezultate kakve je teško postići klasičnim postupcima pa se već duže vrijeme priprema peta generacija koja će, osim navigacije, izvoditi i operativne zahvate kao što je bušenje kosti lubanje i uvođenje instrumenata u kranijalni prostor, kaže se u saopštenju Agencije za inovacije.