Sve je zdrava logika

0
728

Ako uspijete da ignorišete vrućinu, nećete je ni primijetiti

Dragoljub Đuričić je umjetnik sasvim osobenog profila: on je multimedijalan a ostvaren kao profesionalac nevjerovatne predanosti onome što radi. U muzici je prevashodno bubnjar, bavi se slikarstvom, saradnik je u pozorištima, a pomalo se bavi i glumom. Priprema običnim smrtnicima sasvim nevjerovatne stilske performanse. Neke od njegovih začudnih žanrova čine i opereta za bubanj i trubu.

Gradeći svoje bogato muzičko iskustvo na angažmanima u slavnim bendovima Leb i sol, Ju grupa i Kerber, Dragoljub danas svojim nastupima pronosi slavu bubnja, instrumenta koji možda čak ima i malo zapostavljen značaj. Početkom 1998. godine osnovao je bend „Two Drums & Percusion”, kasnije čuven kao „Drums Company”. Učestvovao je u bendovima brojnih slavnih solista, a do sada je snimio 70-ak albuma, bilo kao studijski muzičar, ili kao član grupa u kojima je učestvovao. Njegovi koncerti su izazov za doživljaj nestvarnog.

Svojim načinom vođenja nastupa i hiperaktivnošću doka­zujete da je ritam osnova svih stvari, pa da, kako sami kažete, ako srce ne otkuca tri puta u ritmu, četvrti put neće ni otkucati. Koliko sve to crpi energije i na koji način uopšte održavate taj moćni resurs volje i poleta?

Vjerovatno se to vremenom iskristalisalo tako da sada više i ne razmišljam kada, što i kako treba. Jednostavno, to se sada sa mnom srodilo. Ja sam tačno u ritualu pripreme za nastup. Zna se šta ću dan prije jesti, koliko i kada ću spavati, i sa kim provoditi vrijeme pred sam nastup. Obično „naštelujem” svoje raspoloženje u pravom trenutku, a i to počinje da biva način i stil života…

Čini se da ste u dobroj mjeri ovladali zahtjevima brzog načina življenja. Možete li nam ponuditi neke korisne preporuke u vezi sa tim?

Pa, hm… To baš i nije lako. Jedino znam kada se gasi mobilni telefon … Niko nema pravo da Vas uznemirava ili nešto loše informiše neposredno pred koncert. Zamislite scenu da se na koncertu izviniš da nisi baš najraspoloženiji (jer me je žena nešto maltretirala: zato što nisam danas na vrijeme platio račun za struju … ha-ha-ha…).

Nije baš lako dokazati da muzički instrument kakav je bubanj može da zauzme frontalnu poziciju u orkestru ili da čak bude angažovan u stvaranju opere. Budući da svojim radom uspješno odgovarate i izazovima te vrste, postavlja se pitanje koji su to elementi kojima dajete posebnu pred­nost u svom radu? Šta Vas na najbolji način opisuje?

Komunikacija. To je prvi preduslov da me neko želi saslušati, a moje sredstvo komunikacije je upravo bubanj, ritam… Pa, cijelog života čuvao sam drugima leđa, gledao ih u leđa… Uglavnom sam učio kako ne smiješ. Nekako, kada ste iza nečijeg imena onda šta god da se desi, taj neko je kriv, a kada ste naprijed, onda ste alibi za sve ostale koji se iza vas kriju. Zamislite, kada se desi mikrofonija, niko ne krivi onoga čiji je razglas, već psuju vas na sceni, frontmena…

Šta, po Vama, znači briga o zdravlju?

To je najvažnija stvar koju čovjek sam sebi može da priušti… Uzmite, kada kupite novi auto, perete ga, redovno mu mijenjate ulje, grijete ga prije pokretanja u pogon… a da to za sebe ne možete… Ipak je stvar u tome koliko ste svjesni i koliko se poštujete, ČAK NE NI KOLIKO SE VOLITE. Mislim da to treba uraditi prvenstveno zbog kvaliteta ličnog života.

Zdrava ishrana. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

Jako je važno da sami prepoznate svoj organizam i da znate šta mu prija… Ako vam jetra pretvara šećere u masnoće, onda morate uskratiti bilo koji šećer, inače možete da držite ne znam kakvu dijetu – ni kilogram nećete gubiti… Postoji još jedno važno pravilo: da uzimate onoliko koliko vašem organizmu treba, a ne, recimo, 3 kilograma jabuka -zato što su zdrave… Mislim da ako jedete više nego što treba onoga što je zdravo, samo opterećujete svoje organe za varenje. Oni rade kao ludi, a od toga organizam nema nikakve koristi… Ma, sve je zdrava logika. Ništa na svijetu nije savršeno kao priroda i njeni zakoni…

Šta mislite o sportskoj rekreaciji? Imate li, eventualno, neki omiljeni oblik razonode?

Meni je omiljeni oblik razonode kada „blejim” i dovedem organizam u totalno stanje mirovanja… Naravno da to nije lako, ali možete misliti kao bi bilo kada bi u mozgu isključili centar za registrovanje gladi, ne bi nikada imali potrebu da jedete. Svi ostali organi radili bi dok bi srce kucalo, tako da bi sveli potrošnju kalorija i energije na totalni minimum… Naravno da se sa ovim ne bi smjelo ići do kraja jer bi to značilo totalno zaustavljanje svega…

Kako prevazići vrelinu ljeta? Vaša poruka čitaocima Medikala.

Psiha je čudo… Ako uspijete da ignorišete vrućinu, nećete je ni primijetiti. Jedini valjan način protiv nje jeste ignoracija… Ja sam to davno sproveo u praksu. Na primjer, pošto stanujem u Herceg Novom, nije lako oko 3 sata po­podne, po vrućini, izaći do moje kuće na obali mora… Ja onda razmišljam o nekim lijepim stvarima, pa dođem kući a i ne primijetim da je toplo, da uz stepenice jednostavno dođem rutinski… I bubnjevi su mi pomogli, jer: kako se zapravo svira bubanj? Tehniku dovedete do naj rutine, a onda samo pratite melodiju. Ili, kako se vozi auto? Volanom pratite krivine, da se ne survate u provaliju, a ostalo je sve stvar rutine. Kada bi razmišljali gdje je kočnica, već bi bili u provaliji.