Sve se može kad se hoće

0
991

[heading size=”7”]Poznati i zdravlje: ANDRIJANA BOŽOVIĆ, popularna pjevačica i TV lice[/heading]

Svima dobro poznata po neobičnoj punoći i osobenosti glasa, kao i nizu pjevačkih ostvarenja ogromne popularnosti, Andrijana Božović je osoba koja se jako dobro snalazi u posve različitim profesionalnim i životnim zahtjevima. Pjevačka karijera koju je 2001. godine započela trijumfom na univerzitetskom takmičenju zabilježila je brojne zapažene nastupe na eminentnim festivalima, a 2004. objavljen je i album „Na krilima anđela”.

Kao osoba koja ima šta da kaže javnosti, Andrijana je svom profesionalizmu dodala još jednu notu iskazujući se kao uspješna urednica i voditeljka TV emisije „AB priče”. Odlučna da to ne bude samo usputna stanica, najavljujući nastavak takvog angažmana, od aprila 2008, „potpuno se predajući”, sa punim uspjehom obavlja „najteži, ali i najljepši posao na svijetu” koji od nje zahtijeva da bude majka dvojice dječaka: Darija i Petra. Ne popuštajući društvenim uzusima koji obično ograniče ovako razmahnuto djelovanje, Andrijana je odlučna da se suoči sa svim što joj život priprema predstavljajući se kao sasvim uspješna takmičarka u svom višeboju.

Podaci iz Vaše biografije upućuju na razmišljanje o tome kako se zaista ništa u životu ne može predvidjeti: profesorica italijanskog jezika koja se posvetila pjevačkoj karijeri, autorka TV emisije koja se izdvaja neodoljivim šarmom, majka… Zanima nas kako razmišljate o svemu tome?

Mislim da je sve individualno, nema pravila. Ja sam jedan od onih tipova koji bi mogli da plivaju u više voda, bez ikakvih problema – samo mi dajte vremena da se upoznam sa tematikom. Mogla bih da predajem, da prevodim, da pjevam, vodim emisiju, da radim pečate u očevoj firmi (nekad radila), da učestvujem u auto-trkama… Ko zna šta mi je život još pripremio! Bitno je samo da se osjećate dobro, što god da radite!

Osoba koja na oficijelnom sajtu ističe podatke iz svog privatnog života kao aktuelnost mora biti veoma posvećena porodici. Kako doživljavate majčinstvo?

Ako se bavite javnim poslom, dužni ste svima koji vas vole i reći nešto o sebi, predstaviti i jednu svoju drugu stranu, dozirano. Što se tiče posvećenosti porodici, to je nešto što je iznad svega i prije svega. Porodica bi trebalo da je podrška, utočište, mirna luka… A majčinstvo je ujedno i najljepša ali i najteža stvar na svijetu – od trenutka kad postanete majka, vi ste to cijelog života. Vi ste po prvi put u životu odgovorni za nekog, ali skroz! Dajete se potpuno, bez zadrške, brinete, razmišljate, radujete se, plačete… I sve je to normalno! Sa djecom shvatite pravu suštinu vašeg bivstvovanja!

Briga o zdravlju, pogotovu kada su majke u pitanju, postavlja pred ženu niz zadataka koji se ne tiču samo njenog zdravlja. Šta je kod vas prioritetno kada je u pitanju ovaj spektar obaveza?

Smatram da svaka žena, i prije nego postane majka, a i posle, treba da vodi računa o svom zdravlju. Kad to kažem, onda mislim na 3 obavezna pregleda za koja ne smiju da postoje izgovori. To su: ginekološki pregledi, tj.

Papa nalaz jednom godišnje; ultrazvuk dojki (jednom do dva puta u godini) i kontrola zuba. Naravno, bitno je i sve ostalo, ali ovo bi trebalo ženama da bude imperativ. Ne znam zašto, ali žene kad postanu majke zapostave sebe jer smatraju da su djeca bitnija. Ne kažem da nisu, ali je činjenica da moramo sačuvati prvo sebe kako bi njima mogle da se damo u potpunosti.

Postoje li predrasude o trudnoći i odgajanju djeteta koje ste svojim iskustvom spoznali i uspjeli da se oduprete njihovoj primjeni?

Imala sam priliku da sretnem puno žena, i poznatih i nepoznatih, koje su pokušale, vjerovatno kroz neko svoje iskustvo, da mi iznesu neka svoja razmišljanja, neke svoje stavove, kao i da pokušaju da me ubijede da je nešto tako i nikako drugačije. Poštujem tuđa mišljenja, ali ne volim generalizaciju i naročito kad vam kažu: „Vidjećeš… Biće ti tako… Nećeš moći ovo, nećeš moći ono… Završila si sa izlas­cima…” Uvijek sam smatrala, a i dalje smatram, da je svako individua za sebe i da vi krojite svoj život onako kako vi smatrate da treba, a ne kako vam drugi kažu. Predrasuda nisam imala, ni po pitanju trudnoće, ni po pitanju odgajanja djeteta.

Koji su Vaši oblici rekreacije? Šta preferirate?