SZO: VIRUS ZIKA SE EKSPLOZIVNO ŠIRI

0
347

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se virus Zika, koji se povezuje sa teškim poremećajima kod novorođenčadi, brzo širi na američkom kontinentu i da bi mogao da pogodi i do četiri miliona ljudi.
Organizacija je navela da je prvobitno smatrano da virus, koji prenose komarci, predstavlja umjereni rizik po ljude, ali da je brzo prerastao u prijetnju po javno zdravlje alarmantnih razmjera.
Generalna direktorka SZO-a, Margaret Čen, rekla je da je virus Zika otkriven u Ugandi 1947 godine. Hiljade beba, čije su majke bile zaražene virusom, rođene su sa veoma teškim i smrtonosnim poremećajima. Čen je na vanrednom sastanku u Ženevi istakla da se Zika eksplozivno širi zbog čega će brzo biti održan vanredan sastanak nezavisnih stručnjaka.
– “Slučajevi zaraze do sada su zabilježeni u 23 zemlje i teritorije na američkom kontinentu. Nivo uzbune je izuzetno visok. Virus se povezuje sa naglim povećanjem rođenja beba sa abnormalno malim glavama”, navela je Margaret Čen. Ona je dodala da još nije definitivno utvrđena direktna veza između virusa i poremećaja kod novorođenčadi, ali da postoji osnovana sumnja da je to slučaj.
U Sjedinjenim Državama, predsjednik Barak Obama je na sastanku sa savjetnicima za zdravstvena pitanja zatražio brz razvoj testova, vakcine i tretmane za zarazu virusom Zika.
U Brazilu se virus trenutno povezuje sa oko 4 hiljade slučajeva mikrocefalije, poremećaja koji karakterišu abnormalno mala glava i mozak kod novorođenčadi. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti upozorili su trudnice da ne putuju u područja pogođena epidemijom virusa Zika.