Trening za korišćenje invalidskih kolica

0
452

Pod pokroviteljstvom Crvenog krsta Crne Gore i humani­tarne ustanove LDS Charities, u prostorijama Doma solidarnosti u Sutomoru, u periodu od 22-26. septembra održan je Trening obuke za korišćenje invalidskih kolica.

Već drugu godinu za redom, u prostorijama Doma solidarnosti u Sutomoru obavlja se ovakva vrsta treninga, koja za cilj ima obučavanje volontera Crvenog krsta sastavljanju invalidskih kolica i njihovoj pravilnoj dodjeli osobama kojima je neophodna. U svrhu pomaganja osobama sa različitim oblicima invaliditeta, LDS Charities je donirala 600 invalidskih kolica Crvenom krstu Crne Gore. Program obuke je koncipiran tako da se prva tri dana treninga volonteri Crvenog krsta iz različitih crnogorskih opština, obučavaju vještinama koje su neophodne za pravilno korišćenje i održavanje invalidskih kolica, a četvrtog dana treninga obavlja se praktični dio u kome učestvuju i osobe sa invaliditetom kojima se kolica doniraju. Zadatak obučenih učesnika je da u opštinama iz kojih dolaze pruže pomoć sugra­đanima kojima će, putem Crvenog krsta Crne Gore, biti donirana invalidska kolica. Ta pomoć ogleda se u procjeni fizičkog stanja osobe koja se prijavila za dobijanje invalidskih kolica, odabiru prave veličine i vrste invalidskih kolica i obučavanju osobe kojoj su kolica donirana, načinu održavanja i brige o njima.

U ime Crvenog krsta Crne Gore učesnike treninga pozdravila je Nataša Uskoković, šefica službe za međunarodnu saradnju, koja je istakla zadovoljstvo zbog ponovnog organizovanja treninga i donacije invalidskih kolica.

– Glavni donator u ovom projektu je humanitarna organizacija LDS Charities, koja se bavi pružanjem pomoći ugroženom stanovništvu širom svijeta. Njihova misija je da kroz različite projekte pomognu zemljama u kojima imaju svoje mision­are. Saradnju sa ovom dobrotvornom ustanovom započeli smo prije tri godine, a trenutno smo fokusirani na obezbjeđivanje invalidskih kolica i pomagala osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori. Prošle godine naša organizacija je primila prvu pošiljku invalid­skih kolica, nekih 300 komada, koja su distribuirana širom Crne Gore – rekla je Uskoković.

Gospodin Ras Vestvud, direktor humanitarne ustanove

LDS Charities u Crnoj Gori, zahvalio se Crvenom krstu Crne Gore na odličnoj saradnji i poželio polaznicima obuke srećan i uspješan rad, napominjući da je pred njima ozbiljan i važan zadatak koji treba da obave na najbolji mogući način.

Petodnevnu obuku za korišćenje invalidskih kolica vodili su okupacioni terapeut Ron Hani i fizioterapeut Alisa Kanova iz Sjedinjenih Američkih država, koji su se trudili da svoje znanje i umijeće na što bolji način prenesu polaznicima treninga.

U četvrtak, 25. Septembra, prostorije Doma solidarnost posjetile su osobe sa različitim vrstama invaliditeta, koje su se preko Crvenog krsta Crne Gore prijavile za dodjelu invalidskih kolica. Osobe kojima su toga dana dodjeljena kolica imale su priliku da porazgovaraju sa stručnjacima iz inostranstva i da uz pomoć polaznika treninga dobiju odgovarajuća invalidska kolica za sebe.