12. mart U Hotelu “Ramada” obilježen Svjetski dan bubrega

0
359

– Ja sam imao tu sreću da je sin pacijentkinje koja je bila moždano mrtva potpisao donaciju organa, zbog čega danas ne zavisim od dijalize i mogu normalno da živim – kazao je Boljević.

Marijana Belan donirala je bubreg kćerki Valentini. Kako je kazala, Valentina je poslije transplantacije dobila novi život.

– Željela bih da kao majka, i kao donor, uputim poziv svima, bez obzira na to da li su ili nisu srodnici, da pomognu drugima. Treba davati život, to je veličanstven osjećaj – kazala je Belan.

Prvi donor u Crnoj Gori, Olivera Vujović, donirala je bubreg sinu Aleksandru. Poručila je da bi isto uradila za bilo čije dijete. Njen sin Aleksandar poželio je da zaživi kadaverična transplantacija, naročito zato što bolest bubrega danas pogađa sve mlađe ljude.

Slobodan Vemić, koji je na hemodijalizi 15 mjeseci, ispričao je kako je slučaj htio da njegov brat, kao donor, otkrije sopstvenu bolest i tako spasi sebi život.

– Moj brat se javio kao donor, za mene. Nikada nije imao zdravstvenih problema, a tada mu je otkrivena teška srčana bolest. Ispostavilo se da smo, zbog moje bolesti, spasili njemu život – ispričao je Vemić.