U podgoričkom hotelu Hilton realizovan Osmi sajam medicine

0
274

Prof. dr Agima Ljaljević: Sajam − tradicionalno dobro mjesto za učešće

 

Čast mi je i zadovoljstvo da učestvujem u otvaranju Osmog sajma medicine, jer Sajam medicine već duži niz godina predstavlja dobro mjesto na kome se okupljaju i zdravstveni profesionalci i korisnici zdravstvenih usluga. Ovo je dobra prilika da eminentni stručnjaci iz sektora crnogorskog zdravstva koji rade na različitim nivoima zdravstvene zaštite i pružaju svoje usluge različitim populacionim grupama, razmijene svoje znanja i iskustva i predstave javnosti odnosno svojim korisnicima nova naučna dostignuća i savremene tehnologije.

Na ovom sajmu raspravljaće se na različite teme. Govoriće se o različitim aspektima promocije zdravlja, primordijalne prevencije, prevencije ranog otkrivanja i tretmana bolesti kao i rehabilitacije. Osim toga govoriće se i o različitim determinantama zdravlja. Govoriće se o komponentama koje utiču na kvalitet života, organizaciji zdravstvenog sistema, a govoriće se i o novim savremenim pristupima u tretmanima osnovnih bolesti na morbiditetnim i mortalitetnim listama. Osim toga, specifičnost ovog osmog sajma je u tome što će se sastati sve četiri strukovne komore i na okruglom stolu razgovaraće o temama koje su od zajedničkog interesa.

Ja želim ovom prilikom da se zahvalim svim učesnicima, da im poželim uspješan rad, želim da korisnici imaju satisfakciju što su posjetili Osmi sajam, a želim i da se zahvalim Medikalu što već duži niz godina ulaže ogromni napor da organizuje ovakve sastanke na radost svih nas.

Želim vam svima da kažem HVALA što ste danas tu i što ćete učestvovati u ovom Osmom sajmu ! kraj boxa

Sajam posvećen svima − od najmlađih do najstarijih pacijenata

Raznovrsni radni program Osmog sajma medicine započet je okruglim stolom koji je za temu imao uvođenje novih terapijskih protokola u zdravstveni sistem Crne Gore. Mišljenja u vezi sa ovim sučelili su prof. dr Gordana Mijović (Institut za javno zdravlje Crne Gore) i Mina Brajović (Svjetska zdravstvena organizacija). U okviru prve sesije Sajma predavači su govorili o regionalnom  zdravstvenom razvojnom centru za nezarazne bolesti − dr Milica Stanišić, Institut za javno zdravlje Crne Gore, malignim neoplazmama u Crnoj Gori − dr Rajko Strahinja, Institut za javno zdravlje Crne Gore, skriningu grlića materice − prof. dr Aleksandra Vuksanović, Dom zdravlja − Podgorica, te skriningu raka debelog crijeva u Crnoj Gori od 2013-2019. god. − prim. dr sc. med. Đurđica Ostojić, Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Druga sesija imala je za teme: porast javnozdravstvenog značaja moždanih udara − dr Veselinka Beatović, Institut za javno zdravlje Crne Gore, originalnu dvojnu fiksnu kombinaciju u liječenju hipertenzije − dr sci med. Mihailo Vukmirović, Klinički centar Crne Gore, originalnu  trojnu fiksnu kombinaciju u liječenju hipertenzija − mr sci med. dr Nebojša Bulatović, Klinički centar Crne Gore, ishranu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja − dr Snežana Labović Barjaktarović, Dom zdravlja u Baru. U okviru treće cjeline predavanja govoreno je o: adherenciji pacijenata sa astmom i HOBP-om − dr Jelena Borovinić Bojović, Klinički centar Crne Gore, tuberkulozi i mikrobiološkoj dijagnozi − dr Stevan Lučić, Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić”, Brezovik, kao i o tretmanu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sleep apnee − dr Slaviša Rabrenović, Dom zdravlja Podgorica.

Drugog dana Sajma realizovan je okrugli sto na temu nadležnosti i međusobne saradnje komora iz oblasti zdravstva u Crnoj Gori. Učesnici ovog skupa bili su predsjednici Ljekarske i Farmaceutske komora, dr Aleksandar Mugoša i Milanka Žugić, dipl. ph, kao i predstavnici Stomatološke i Komore fizioterapeuta Crne Gore, dr Borislav Ćalović i Nemanja Peković, spec. fizioterapije. U nastavku su održana stručna predavanja na teme: značaj bolničkih infekcija − dr Miro Knežević, Ministarstvo zdravlja Crne Gore i nadzor nad influencom − dr sci. med. dr Božidarka Rakočević, Institut za javno zdravlje Crne Gore. U okviru petog kruga predavanja govoreno je o zaštiti zdravlja najmlađe populacije: minimalno invazivnoj hirurgiji kod djece − dr Saša Radović, Klinički centar Crne Gore / IBD; dr Nemanja Vukčević, Klinički centar Crne Gore / IBD, terapiji spinalne muskularne atropije – dr Veselinka Đurišić, Klinički centar Crne Gore / IBD; dr Milena Adžić, Klinički centar Crne Gore / IBD, principima palijativnog liječenja djece u tercijarnoj ustanovi − dr Milica Gazivoda, Klinički centar Crne Gore / IBD, dojenju, kao vječitoj temi − dr Sanja Čizmović, Opšta bolnica – Nikšić, dojenju, kao hrani, lijeku i ljubavi − prim. dr Paša Divanović, Dom zdravlja – Podgorica.