U ritmu klasične gitare

0
103

Srđan je jedan od osnivača Bar Guitar Festa i umjetnički direktor Gitar Art Summer festivala u Herceg Novom.

Bar Guitar Fest je prvi festival klasične gitare u Crnoj Gori i jedan od prvih te vrste u regionu. Počeo je sa radom davne 2003. godine i bilo je deset izdanja tog festivala. Zbog nedostatka finansijskih sredstava, od 2012. godine, kada se posljednji put održao, festival je prestao sa radom, ali to ne znači da se neće ponovo održati, jer je taj festival donosio mnogo benefita svim učesnicima, kojih je znalo biti i do 60, što je jako puno, s obzirom da je koncepcija festivala obuhvatala i  individualnie časove. Gitar Art Summer Fest se realizuje u saradnji sa Gitar Artom iz Beograda. To je jedna divna priča koja traje već desetu godinu za redom i koja omogućava razmjenu iskustava među gitaristima u predivnom ambijentu Herceg Novog.

Muzika je oblast gdje možete da odsvirate jedan koncert fenomenalno, a drugi da ne bude ni približno na tom nivou. Svaki novi koncert je priča za sebe. To uzbuđenje pred svaki koncert, radost otkrivanja novih kompozicija, kao i radost autorskog stvaralaštva čvrsto me vežu za muziku i ne daju mi da uđem u neku kolotečinu ili monotoniju.

Iako je doktorirao klasičnu muziku, ne smatra da je ta vrsta muzike jedina kvalitetna i ne sluša samo tu vrstu muzike.

Klasična muzika je samo jedan ogranak muzike. U dvadesetom vijeku su se razvili moderni stilovi kao što su: rok, džez, pop, flamenko muzika i mnogi drugi koji mi prijaju i koje volim da slušam i da iz njih crpim inspiraciju za moja nova djela. Sve zavisi od raspoloženja i toga šta mi u datom trenutku prija.

Osim muzike, njegova velika ljubav su i motori.

Uživam u mnogim stvarima. U posljednje vrijeme mi prija relaksacija uz neku dobru knjigu. Međutim, najviše uživam u vožnji motora. Podgorica je idealna za vožnju motora, jer ima dosta sunčanih dana. Motor vam omogućava da zavirite u razne krajolike Crne Gore koji su neopisivo lijepi i idealni za obnavljanje životne energije.

Iz porodičnog doma crpi ljubav i pozitivnu energiju neophodnu za njegov stvaralački rad.

Porodica je kutak intime u kome se osjećam najbolje. Iskustvo roditeljstva je nezamjenjivo i nosi puno odgovornosti sa jedne i puno zadovoljstva sa druge strane. Porodica mi daje snagu da idem dalje i budem sve bolji i bolji.

Kondiciju i zdravlje održava dugim šetnjama u kojima izuzetno uživa.

Javni posao kojim se bavim zahtijeva da na sceni izgledate pristojno, tako da jako vodim računa o tome. Naravno, zdravlje je na prvom mjestu i o njemu najviše brinem. Mnogo pješačim tokom dana, automobil rijetko koristim, izbjegavam slatkiše najviše što mogu i jedem više puta dnevno, ali po malo. Sve to je uticalo na smanjenje moje tjelesne težine koja je u jednom trenutku bila zapuštena kao i na poboljšane moje kondicije.

Istrajnost i upornost su vrline koje krase Srđana, pa u skladu sa tim on poručuje čitaocima Medical-a da nikada ne odustaju.

Pratite svoj instinkt i budite uporni, jer najlakše je reći ne i okrenuti leđa. Nije lako, ali se sa svakim problemom treba uhvatiti u koštac. 

Mnoštvo muzičkih kompozicija koje su zaboravljene i koje treba oživjeti i ponovo otkriti kao i uzbuđenje koje sa sobom nosi pisanje svake nove autorske note, daju Srđanu vjetar u leđa da nastavi dalje.