U svijetu drukčijem od svih

0
396

Majka ste dvoje djece. Kako doživljavate roditeljstvo? Šta očekujete od sebe kao roditelja?

Roditeljstvo doživljavam kao najljepšu i najvažniju obav­ezu mog života. Svoju djecu ne volim, već obožavam, i ništa mi nije važnije od njihove sreće i budućnosti. Od sebe kao roditelja očekujem da učinim sve što je u mojoj moći da ih oblikujem u normalne ljude koji će u svakom trenutku znati da je sasvim u redu to što nijesu savršeni, u ljude koji neće odrastati uz nekoga ko će im stalno nabijati na nos njihove mane. Želim da im do besvijesti ponavljam ono što je u njima dobro, da ih naučim da prihvataju same sebe i da se nikad nikome ne sklanjaju s puta.

Aktivni ste i u diplomatiji Crne Gore. To zapravo i jeste jedna vrsta umjetnosti. Kako doživljavate tu svoju misiju ?

Ne samo da nijesam aktivna na političkoj sceni, nego čak godinama vodim računa da nigdje javno ne pominjem politiku. Smatram da, ukoliko čovjek nije u izvršnoj vlasti, politika nije ništa više od mora uludo potrošenih riječi i živaca. Istina, zaposlena sam u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, ali sam kao diplomata bila konzul, dakle najviše se bavila našom dijasporom i zaštitom njihovim prava i interesa u zemlji službovanja, odnosno Italiji. Sad sam već nekoliko godina na porodiljskom odsustvu, koje je upravo isteklo, pa sam podnijela zahtjev za neplaćeno odsustvo dok moje mlađe dijete, Lena, ne napuni tri godine. U međuvremenu ću honorarno sarađivati sa Atlas televizijom.

Postoji li osobina savremenog crnogorskog društva koju biste, kada bi to bilo moguće, rado zamijenili nekom od karakteristika društava modernog svijeta?

Kukanje. Ljudi govore o gladi, i gladi naravno ima, ali nije ona baš tako rasprostranjena. Ne možeš govoriti da si gladan dok držiš najnoviji iPhone 4 u ruci. Možda nemam moralno pravo da pričam o gladi, jer nikad nijesam bila gladna – osim kad držim dijetu, naravno – ali činjenica je da nikad u Crnoj Gori, za razliku od svih drugih zemalja u kojima sam živjela i boravila, nijesam vidjela ljude da spavaju na ulici. Isto tako nikad u inostranstvu nijesam vidjela tako pune kafiće tokom radnog vremena. Svjesna sam da su teška vremena, ali ipak smatram da Crnogorci vole da što manje rade, a što više imaju. Toga nigdje nema.

Omiljeni tip ishrane. Kulinarski recept možda?

Definitivno italijanska kuhinja, mada i španska. Recept? Pošto je u pitanju časopis Medical, odabraću nešto lako, brzo i veoma zdravo:

SASTOJCI ZA 3 OSOBE:

Zelena salata

4 mini paradajza, podijeljena na polovine 500 g očišćenih škampa 2 kašike maslinovog ulja 1 zub bijelog luka, tanko isjeckanog 1 kašika + 1 kašičica isjeckanog svježeg ruzmarina 1 cijeđeni limun Krupna morska so Biber

U veliku činiju stavite f škampe, 1 kašiku maslinovog ulja, bijeli luk, 1 kašiku ruzmarina i pola cijeđenog limuna. Začinite solju i biberom i promiješajte. 

Zagrijte gril-tiganj na srednje-jačoj vatri. Popržite škampe: 1 minut jednu stranu, 1 minut drugu. Pomiješajte ih sa salatom i pospite preostalim maslinovim uljem i limunom, zatim preostalim ružma­rinom.

Poruka čitaocima MEDICALA.

Učite na tuđim greškama. A kad uvidite kako se to radi, naučite i mene, molim vas!