UVAŽAVATI RAZLIKE, PRILAGOĐAVATI KONCEPTE

0
450

Na 34-om EFMA sastanku o medicinskom obrazovanju

 

 Medicinsko obrazovanje bilo je jedna od tema stručnih izlaganja u okviru 34-og EFMA sastanka. Ovom prilikom predavači su bili prof. Dženet Grant, predstavnica Svjetske medicinske  asocijacije,  prof. Viktor Vovc, predstavnik Ljekarske komore Moldavije, te dr Vanja Popović, predstavnica Ljekarske komore Crne Gore.

Radi se na podsticanju kontekstualnih razlika

Odgovor na pitanje šta obrazovna psihologija nudi obrazovanju na medicinskim fakultetima pokušala je da da prof. Dženet Grant, članica Foruma EFME, direktorica Centra za medicinsko obrazovanje u Londonu, univerzitetska profesorica, te lična savjetnica predsjednika Ljekarske komore Velike Britanije. Činjenica je da je u okviru evropskih medicinskih obrazovnih ustanova praktično nemoguće uporediti obrazovne programe, iz razloga što postoji ogroman broj različitih obrazovnih institucija – private i javne škole, novi i stari univerziteti, komercijalne škole koje rade prvrnstveno zbog profita, različite podružnice, off shore škole koje planski obrazuju studente za rad u inostranstvu, itd.  

Evropski sistem za transfer kredita i akumulaciju stečenih poena zajednički je za sve škole, međutim postoje različiti kriterijumi prilikom upisa studenata, različitosti u strukturi obrazovanja I kreiranju karijere za koju se pripremaju studenti. Pojedine škole se oslanjaju na Bolonjski sistem, a neke ne, kao npr. u UK.

− Metode učenja i podučavanja, procjene znanja, odgovornosti, regulative, sve je različito od mjesta do mjesta, a čak i unutar pojedinih zemalja struktura obrazovanja se razlikuje – navela je prof. Grant.  Razlog za ovolike razlike, po njoj, nalazi se u različitim svrhama medicinskih ustanova. − Kroz standarde i regulativu i izradu obrazovnih programa pokušavamo to da izmirimo, pri čemu se dozvoljavaju određena lokalna odstupanja. To je nešto što će uvijek postojati, a ja lično smatram da tako treba da bude, ali zahtijeva dosta truda I rada – objasnila je prof. Grant.  

Upućujući na niz međunarodnih globalnih standarda Svjetske federacije za medicinsko obrazovanje koji se odnose na obrazovne medicinske ustanove, prof. Grant je objasnila da se u tom udruženju ne smatra da bi svaka škola trebalo da radi na identičan način, te da se radi na podsticanju tzv. kontekstualnih razlika. One će, kako je rekla, biti smjernice za institucije kako bi se razvile sve neophodne komponente i omogućiti svakoj instituciji da ostvari sopstvene kontekstualne dizajne i procese. Ti novi standardi omogućiće regulatorima da donesu odluke u vezi sa kvalitetom obrazovanja.

Obrazovni program je, po prof. Grant,  najvažnija stvar u obrazovanju i treba da oslikava viziju i misiju obrazovne institucije. On mora uzeti u obzir lokalni i nacionalni kontekst. Obrazovni program sastoji se od namjeravanih ishoda i sadržaja programa i samim tim od samog početka studija upućuje na očekivane metode i stečena iskustva. Mora se kontinuirano revidirati, a odluke na lokalnom nivou trebalo bi na kraju ipak da budu presudne.