VAŽNOST ZAVJEŠTANJA I DONACIJE ORGANA

0
397

a15Ispred spomenika Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, u srijedu 17. juna, upriličen je skup u cilju podizanja svijest građana o potrebi zavještanja i donacije organa. Skupu su prisutvovali transplantirani pacijenti i njihovi donori, članovi timova ljekara i medicinskih tehničara koji su učestvovali u njihovom liječenju i praćenju. Skupu su, takođe, prisustvovali i članovi transplatacionog tima KBC „Rebro“ iz Zagreba, koji od početka podržavaju razvoj transplatacionog programa u Crnoj Gori.

Nacionalna koordinatorka za transplataciju organa prof. dr Marina Ratković, je kazala da je u Crnoj Gori od septembra 2012. godine, kada je počeo program transplatacije, urađeno 30 transplantacija organa.

„Na listi čekanja za transplataciju bubrega nalazi se između 36 i 40 pacijenata, na jetru čeka 12 ili 13 pacijenata, a za srce su ispitivanja u toku. Na listi čekanja nalazi se i troje djece kojima treba jetra, srce i pluća. Ako bi smo od ukupnog broja umrlih sa teritorije Crne Gore imali samo jednog donora mjesečno, za godinu dana bi listu čekanja za transplantaciju bubrega sveli na nulu. U posljednje dvije godine urađene su u Kliničkom centru Crne Gore 23 žive srodne transplantacije bubrega i jedna kadaverična, od osobe koja je bila moždano mrtva. Urađene su i dvije dvojne transplantacije pankreasa i bubrega za pacijente koji su crnogorski i hrvatski državljanji, i koji su bili na listi čekanja,“ rekla je dr Ratković.

Crna Gora je, kako je kazala dr Ratković, preko Hrvatske postala članica Eurotransplanta, kome mogu da pristupe samo zemlje članice euro zone.

„Mi kao država participiramo u Eurotransplantu, što znači da onoliko koliko organa damo, toliko smo i obezbijedili za naše pacijente. Zahvaljujući državljanki Srbije koja je bila potpisnik donorske kartice urađena je kadaverična transplatacija. Jedan bubreg nije odgovarao, drugi bubreg je transplantiran, jetra je otišla u Hrvatsku, a srce u Sloveniju. Zahvaljujući tome imali smo transplantaciju srca i dvije transplantacije jetre za naše pacijente,“ kazala je dr Ratković. Dr Ratković je istakla da se u novembru mjesecu tekuće godine planira transplatacija neistokrvih krvnih grupa, gdje je imunološki rizik veoma visok, što će predstavljati veliki izazov za sve doktore koji će u tome učestvovati. Prema njenim riječima, veoma su kompleksni i intenzivni protokoli kod tih pacijenata.

„Majka mi je dala bubreg 2013. godine, i to je bila četvrta po redu transplantacije u KCCG. Sve je prošlo u najboljem redu, nalazi su uredni, a ja se odlično osjećam. Jako sam zadovoljan tretmanom u Kliničkon centru Crne Gore i svim osobljem koje je brinulo o meni, a posebno sam zahvalan dr Marini Ratković, koja je zaista obezbijedila odličan tretman za sve transplantirane pacijente,“ rekao je Dražen Stanković kome je izvršena transplatacija bubrega.

Sandra Kavarić