Značaj kombinovanih preparata u liječenju rinitisa i upale grla

0
997

U Hotelu “Ramada” održano stručno predavanje u organizaciji predstavništva Bosnalijek d.d.  Crna Gora

U organizaciji predstavništva Bosnalijek d.d. Crna Gora 10. decembra u Hotelu “Ramada” u Podgorici održano je stručno predavanje.

O upotrebi kombinovanih preparata u liječenju prehlade i gripa govorio je dr sc. med Mirko Popović sa Klinike za ORL i MFH u Kliničkom centru Crne Gore. Predavanje o optimalnom izboru oralnih preparata u liječenju upale grla održao je mr sc. med Ognjen Jovićević sa Instituta za bolesti djece KCCG, dok je ulogu i značaj  Royal Jelly kapsula u jačanju imuniteta predstavila dr spec. Meliha Mehić, klinički farmakolog u Bosnalijeku iz Sarajeva.Na ovom skupu ujedno su i predstavljeni Rhinstop, Lysobact i Royal Jelly kao OTC proizvodi Bosnalijeka.

Prema riječima dr Popovića, prehlada i grip veoma su česte virusne infekcije, koje se kod odraslih osoba javljaju nekoliko puta godišnje, a kod djece praktično svakog mjeseca. Nekada, kako kaže, i 15 dana teško prođe prije nego što se razbole djeca koja su u kolektivima.

– To ide uz odrastanje i sazrijevanje imunog sistema, kao i međusobne kontakte među djecom. U tom periodu, djecu moramo medicinski podžati, moramo ih čuvati od virusa, te liječiti i simptomatski i, kada je to moguće, etiološki, kazao je dr Popović.

U liječenju ovih oboljenja koristi se simptomatska terapija, koja je tu da poboljša komfor pacijentu, te da mu se uz pomoć kombinovanih ljekova pomogne da se što lakše izvuče iz simptomatologije koju ima.

– Kombinovani preparati bolji su i praktičniji od ostalih prvenstveno zato što nije isto da li ćemo četiri puta na dan uzeti tabletu, da li ćemo prskati nos, stavljati kapi, ili ćemo „jednim udarcem ubiti muvu“. Izbjegavanje polipragmazije je nešto što je, ipak, intencija u kliničkoj praksi među ljekarima i farmaceutima. Neki pacijenti, na primjer djeca, teško prihvataju da gutaju veliku količinu ljekova, a ne treba zaboraviti ni stare, senilne pacijente, kazao je dr Popović.

Prema riječima dr Ognjena Jovićevića, uzročnici upale grla uglavnom su virusi, bakterije i gljivice. Karakteristika svih je neprijatnost u grlu koja se manifestuje kroz bolove, otežano gutanje, suvoću, pečenje i stezanje u grlu, suv nadražajni kašalj, što su sve simptomi koje pacijent može prebolovati i na nogama, ali svakako remete kvalitet života.

– Više uspjeha bilježi se kod liječenja mlađe populacije, jer roditelji isprate liječenje i terapijski efekat se ispoštuje, ali kad odraslom pacijentu kažete da mora da prestane da puši, da jede ljuto, vruće i kiselo, da izbjegava zagušljive prostorije i povede računa o ishrani, on vam prosto kaže da on to ne može. Kod odraslih je, inače, obolijevanje od upale grla najčešće uzrokovano egzogenim faktorima, sredinom, kućnim uslovima, uslovima na poslu i slično, a kod djece endogenim, dakle stanjem usne šupljine, higijenom usne šupljine i slično – kazao je dr Jovićević.

Prema njegovim riječima, mnogo je oralnih preparata koji ste koriste u liječenju. Kada pacijent uđe u apoteku pred njim je dva miliona bočica i tri miliona kutija, samo je pitanje koju izabrati.

– Cilj djelovanja oralnih preparata je da oblože sluznicu zaštitnim slojem , da umanje osjećaj neprijatnosti i da onemoguće dodatnu infekciju. Važno je znati da je za optimalan efekat ponekad potrebno koristiti preparat i nekoliko dana ili čak sedmica, da mora biti efikasan u samom liječenju i kompatibilan sa sluznicom usne šuljine, što podrazumijeva da je ne nadražuje i ne pravi neki drugi neprijatan osjećaj u usnoj šupljini, objasnio je. Za prevenciju prehlade, gripa i grlobolje, ali i u jačanju imuniteta i kardiovaskularnog sistema, imuniteta kože i drugih organskih sistema koristi se Royal Jelly, kapsule u koje je inkorporirana matična mliječ u optimalnoj koncentraciji. Kako je objasnila dr Meliha Mehić, danas postoje klinički dokazi efikasnosti korišćenja matične mliječi u zaštiti ljudskog organizma.

Royal Jelly kapsule su optimalnog sastava, što znači da su u njima zastupljeni i vitimini, minerali, proteini, ugljeni hidrati, esencijalne amino kiseline, neurotransmiteri itd. U njima postoji i kiselina koja se uzima kao najobjektivniji dokaz da je matična mliječ kvalitetna, a takođe i protein koji je ključni nosilac cjelokupne antibakterijske aktivnosti matične mliječi, kazala je dr Mehić.

Royal Jelly kapsule, kako je objasnila, imaju i kozmetički efekat (antiageing), utiču na proizvodnju kolagena u fibroplastima kože, ubrzavaju metabolizam u tkivu kože, a mogu se primjenjivati preventivno za očuvanje tonusa i glatkoće kože. Kao dodatna terapija koriste se i kod oštećenja kože zbog prevelikog izlaganja sunčevim zracima, kao i kod bolesti noktiju i kose. Ove kapsule  poboljšavaju memoriju, pamćenje i koncentraciju, a mogu biti i podrška terapiji za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest. Djelotvorne su i kod kardiovaskularnih bolesti, a zabilježeno je i da poboljšavaju reproduktivne sposobnosti kod žena i pomažu muškarcima koji imaju probleme sa prostatom.