01. oktobar – Srbija na dnu po dostupnosti inovativnih ljekova među evropskim zemljama

0
87

Srbija je na samom dnu među 28 evropskih zemalja po dostupnosti inovativnih ljekova kao i vremenu čekanja da ti ljekovi dođi na listu ljekova, pokazuje istraživaje objavljeno u maju 2020. koje je sprovela Evropska federacija farmaceutske industrije (EFPIA) i vodeća svjetska konsultantska kompanija iz oblasti zdravstva IQVIA.  Istraživanje je obuhvatilo period do 2019. godine, Srbija je među zemljama koje nijesu dostavile sve podatke, a u međuvremenu su, od ove godine, pacijentima u Srbiji postali dostupni ljekovi za karcinom pluća i multiplu sklerozu.
Prema stopi dostupnosti, mjereno brojem ljekova dostupnih pacijentima u evropskim zemljama do 2019. Srbija je na samom dnu među 28 evropskih zemalja prema W.A.I.T. indikatoru koji označava pacijente koji čekaju pristup inovativnim terapijama.

Kada je u pitanju vrijeme dostupnosti, odnosno dani između odobrenja za stavljanje u promet i datum dostupnosti pacijentima, Srbija je pretposlednja, poslednja je Poljska.
Pristup pacijenata novim ljekovima veoma je raznolik u cijeloj Evropi, sa najvećom stopom dostupnosti u sjevernoj i zapadnoj Evropi, dok je najniži u zemljama južne i istočne Evrope, jedan je od glavnih zaključaka istraživanja.